Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Újabb 28 corvina vált digitálisan elérhetővé

10perc.hu
2024. 05. 24.
Újabb 28 corvina vált digitálisan elérhetővé

Folyamatosan bővül a digitálisan lapozható oldalak száma.

Az elmúlt ötszáz évben szétszóródott Corvina-könyvtárból ismét huszonnyolc darab vált digitálisan átlapozhatóvá az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) jóvoltából - közölte a 24.hu.

A Corvina-projekt keretében eddig összesen 46 corvina digitális másolatát sikerült megszerezni, a cél pedig a teljes gyűjtemény virtuális újraegyesítése.

Mátyás király egykori könyvtára nem csupán a magyar, de a nemzetközi humanizmus- és reneszánszkutatás egyik legfontosabb forráscsoportja is. A fénykorában több mint kétezer kötetet tartalmazó gyűjteményből ma az OSZK 37 darabot őriz. A többi kódexet a 16. században elrabolták, és azóta is szétszóródva őrzik őket Európa különböző intézményeiben. 

Az OSZK célja, hogy a Corvina-könyvtár teljes gyűjteményét online, jó minőségű digitális másolatok formájában tegye elérhetővé a nagyközönség számára. Ez a projekt nemcsak a kutatók számára jelent nagy előrelépést, de hozzájárul a magyar kultúra és történelem megőrzéséhez is.

A könyvtár digitalizálása 2022 májusában indult újra. Az OSZK folyamatosan tárgyalásokat folytat a külföldi őrzőgyűjteményekkel a hiányzó digitális másolatok beszerzéséről. A könyvtár saját digitalizáló központjában évente tizenhárom millió oldalt tudnak digitalizálni.

A projekt célja a teljes gyűjtemény virtuális újraegyesítése. A digitalizált kódexek online felületén elérhetőek lesznek a kutatók és a nagyközönség számára is. További cél, hogy a Corvina-könyvtárról minél több tudást terjesszenek el a társadalomban.

Főkép forrása:
Nagy János (Facebook)
Címkék:
#Napijóhír

További cikkek