Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Elkezdődött az Eurovíziós Dalfesztivál

10perc.hu
2024. 05. 06.
Elkezdődött az Eurovíziós Dalfesztivál

Idén Malmöben kerül megrendezésre a dalfesztivál.

A 2024-es Eurovízió vasárnap vette kezdetét a svédországi Malmöben, ahol 37 versenyző vonult fel a "türkiz szőnyegen", fokozott biztonsági intézkedések mellett és bojkottfelhívásokra reagálva Izrael részvétele miatt - közölte a Reuters.

A dalverseny 68. fordulója, amelyet mindig nem politikai jellegűnek tüntetnek fel, a pusztító izraeli katonai hadjárat árnyékában zajlik Gázában, amelyet a Hamasz október 7-i izraeli támadása váltott ki. Nagy valószínűséggel nagy lesz a figyelem az izraeli versenyző, Eden Golan iránt, amikor csütörtökön a második elődöntőben előadja a "Hurricane" című dalát, a fogadóirodák a fogadások alapján a verseny tíz legjobbja közé sorolják őt. Az izraeli delegáció vasárnap nem vett részt a szőnyegen Izraelben a holokauszt emléknapja miatt - közölte a svéd SVT műsorszolgáltató, amely az Európai Műsorszolgáltatók Uniójával (EBU) közösen szervezi a versenyt. Izrael beleegyezett, hogy módosítsa az eredeti "October Rain" című dala szövegét, melynek az EBU szerint utalása volt az október 7-i Hamasz-támadásra

A verseny három élő show-ból áll, idén hat országnak van esélye a címre a rajongók és a fogadóirodák szerint. Loreen 2023-ban, az észak-angliai Liverpoolban "Tattoo" című dalával nyerte meg a versenyt, így Svédország automatikusan bejutott a következő szombati döntőbe.

Az EBU "Nagy Ötöse" - az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Spanyolország és Olaszország - automatikusan részt vesz a döntőben, míg a többi versenyző az elődöntőkben küzd meg a fennmaradó helyekért.

Ez lesz hetedszer, hogy Svédország ad otthont a dalversenynek, miután utoljára 2016-ban rendezte meg, és harmadszor Malmöben. Svédország idei résztvevői, Marcus & Martinus ikrek, sorsoláson nyertek, így ők nyitják meg a döntőt "Unforgettable" című dance-pop dalukkal.

A verseny betiltotta a palesztin jeleket és zászlókat, amely nagy felháborodást váltott ki.




Főkép forrása:
Kjell Jøran Hansen/Flickr (Illusztráció)
Címkék:
#Zene

További cikkek