Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Harry Potter: Rekordszintű áron kelhet el az első könyv eredeti borítója

10perc.hu
2024. 05. 05.
Harry Potter: Rekordszintű áron kelhet el az első könyv eredeti borítója

A festmény akár több, mint félmillió dollárért is elkelhet.

J.K. Rowling 1997-ben megjelent regénye, a "Harry Potter és a bölcsek köve" világjelenséggé vált. Most elárverezik az első kiadás eredeti illusztrációját, amely várhatóan rekordárat dönt a Harry Potter-ereklyék között - közölte a CNN.

A Sotheby's aukciósház becslései szerint a jövő hónapban akár 600 000 dollárért is elkelhet a vízfestmény borítókép. Ez a legmagasabb előértékesítési ár, amit valaha Harry Potter- tárgyra szabtak.

A fiatal varázslótanoncot, Harry Pottert ábrázoló képet Thomas Taylor író-illusztrátor készítette. A karaktert jellegzetes sötétbarna haja, kerek szemüvege és villám alakú sebhelye teszi felismerhetővé, amint éppen a Roxfort Expresszre száll fel a Roxfort Boszorkány és Varázslóképző Iskolába vezető első útján.

Az aukciósház elmondása szerint Taylor borítóképét a könyv több fordításához is felhasználták, az amerikai kiadáshoz azonban nem.

A Sotheby's csütörtöki sajtóközleménye szerint az illusztráció először 2001-ben került árverésre a londoni Sotheby's-nél, és a becsült eladási ár négyszereséért, rekordösszegű 85 750 fontért (körülbelül 106 000 dollárért) kelt el.

"Több mint 20 évvel később az eredeti illusztráció ismét visszakerül az aukcióra, és nemcsak messze túllicitálhatja az előző eladási árát, hanem potenciálisan új árrekordot is állíthat fel a Harry Potterhez kapcsolódó tárgyak között" - áll a sajtóközleményben.

A rekordot jelenleg a "Harry Potter és a bölcsek köve" egy dedikált első kiadása tartja, amelyet 2021-ben a texasi Dallasban a Heritage Auctions-nál 421 000 dollárért adtak el.

A Sotheby's szerint a mindössze 23 éves Taylor két nap alatt készítette el az eredeti borítóképet. A könyv megjelenésekor Taylor egy könyvesboltban dolgozott, ahol kollégái a vásárlóknak eldicsekedtek azzal, hogy a helyi könyvárus illusztrálta a nagysikerű regényt.

Az illusztrációt június 26-án ajánlják fel a New York-i Sotheby's-nél, angol és amerikai irodalmi művek társaságában. Ezt követően július 10-én J.K. Rowling 2007-es "Bogar Bárd meséi" című könyvének egyik eredeti, kézzel írott kéziratát kínálja majd fel az aukciósház.

A sajtóközlemény szerint a kézirat a brit szerző által kézzel írott hatból az egyik, amelyet eredetileg a "Harry Potter" kiadásában szorosan részt vevők ajándékaként szántak.

Az illusztrációt és a kéziratot június 21. és 25. között állítják ki a New York-i Sotheby's-ben.
Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Anglia

További cikkek