387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Drasztikusan csökkent a szexjelenetek száma a hollywoodi filmekben

10perc.hu
2024. 05. 04.
Drasztikusan csökkent a szexjelenetek száma a hollywoodi filmekben

A változásnak több oka is lehet.

A szexualitás ábrázolása a filmekben jelentősen visszaesett az új jelentés szerint. A gazdasági elemző, Stephen Follows által készített tanulmány a 2000 óta minden évben a legnagyobb bevételt elérő 250 filmet vizsgálta. Az adatok azt mutatják, hogy a 2023-ban kiadott filmeknek mindössze 60%-a tartalmaz annyi erotikus tartalmat, mint a 2000-ben bemutatott top 250 film átlaga - közölte a The Guardian.

A visszaesés műfajonként eltérő: a legdrámaibb csökkenést az akciófilmeknél tapasztalták (körülbelül 70%-os csökkenés), míg a romantikus filmeknél jóval kisebb a változás ( alig 20% alatti csökkenés).

Érdekes módon a szex nélküli filmek aránya jelentősen megnőtt a legnézettebb filmek között. 2000-ben ez az arány még csak 18% volt, 2023-ra viszont 46%-ra ugrott. Follows arra a következtetésre jut, hogy ez a visszaesés "a szexuális tartalom csökkenésének legfőbb hajtóereje" – nemcsak kevesebb a szexjelenet a filmekben, hanem ezek a jelenetek egyre kevesebb filmben koncentrálódnak.

A jelentés olyan, sok vitát kavaró filmeket említ, mint a "Poor Things" (Szegény Párák) bő szexuális tartalma, vagy a "Saltburn" hírhedt fürdőkádas jelenete. Ugyanakkor a jelentés megállapítja, hogy más "bűnök" ábrázolása a filmekben nem csökken ugyanilyen mértékben: a káromkodás és az erőszak nagyjából ugyanolyan szinten van a filmekben, mint 2000-ben.

Lehetséges okok a visszaesésre

Follows a jelentésében több lehetséges okot is felsorol a szexjelenetek csökkenésére:

  • Változó közönségízlés: Lehet, hogy a nézők inkább olyan tartalmat preferálnak, amely teljesen elkerüli a szexuális témákat, vagy finomabban bánik velük.
  • Globális forgalmazás: A filmkészítők aggódhatnak amiatt, hogy a szexjelenetek miatt szigorúbb korhatár-besorolást kaphat a film, vagy esetleg cenzúrázzák bizonyos országokban, ami csökkenti a film lehetséges nézőszámát.
  • Intimitás koordinátorok: Egyre több filmben alkalmaznak intimitás koordinátorokat, ami arra utal, hogy a színészek nem feltétlenül érzik jól magukat annyi szexjelenetben való szereplésnél, mint amennyit korábban elvártak tőlük.




Címkék:
#Film

További cikkek