Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Távozik a Nemzeti Színházból Udvaros Dorottya

10perc.hu
2024. 05. 03.
Távozik a Nemzeti Színházból Udvaros Dorottya

Nem került hosszabbításra a színésznő szerződése.

Udvaros Dorottya 22 év után búcsúzik a Nemzeti Színháztól. A döntést Vidnyánszky Attila igazgató hozta, aki az anyagi nehézségeket és a színésznő "nem teljesített kötelező előadásszámát" említette indoklásként - közölte a 24.hu.

Udvaros Dorottya a Magyar Hangnak adott interjújában elmondta, hogy nem lepődött meg a döntésen, de csalódott a színház hanyatlása miatt. Kifogásolta a Nemzeti Színház műsorpolitikáját is, ami szerinte nem teszi lehetővé a színészek számára, hogy kellő számú előadást játsszanak. Udvaros szerint ez "nem a nyári szünet miatt, hanem mert a színházban folyamatosan mennek a különféle fesztiválok, vendégjátékok, koncertek és minden egyéb, ami miatt a Nemzeti saját előadásainak nincs hely. Többször jeleztük, hogy ez nagyon rossz a színészeknek, de a panaszaink sosem hallgattattak meg". 

A színésznő elárulta, hogy nyugdíjas korú, így Vidnyánszky Attila jogszerűen megszüntethette a szerződését. Azonban Udvaros Dorottya úgy véli, hogy érzelmileg etikátlan volt a döntés, és kritizálta a Nemzeti Színház pazarlását, amiért külföldi rendezőket szerződtetnek hatalmas összegekért, miközben magyar művészek alig kapnak lehetőséget. "Nem vagyok érinthetetlen, nem vagyok a magyar színjátszás szent tehene, sem a Nemzeti örökös tagja. Ha egy igazgató úgy érzi, hogy nem tud velem dolgozni, lehetősége van rá, hogy elküldjön. Papíron a kirúgásom nem kifogásolható. Más kérdés, hogy érzelmi szempontból hogyan néz ki az ügy. De nem is magam miatt vagyok feldúlt, a színház helyzete kavar fel. Elfogadom, hogy anyagi problémák vannak, de ha valóban ilyen rossz a helyzet, akkor miért kell újabb és újabb külföldi rendezőt leszerződtetni hatalmas összegekért? A Nemzetiben már alig rendeznek magyar művészek. Azt szoktuk mondani, hogy ami 25-nél kevesebbszer kerül műsorra, mert nincsenek rá nézők, az bukásnak számít. Az elmúlt években a Nemzetiben 11 olyan előadás volt, amely nem érte el ezt a minimumot. Ezeket 8–10 alkalommal játszotta a színház, de volt olyan, amit csak 5-ször. A Nagyszínpadon. Miközben ezeknek az előadásoknak a rendezői több ezer eurós gázsit kaptak. Ez pazarlás, de ami még fájóbb számomra, az a mérhetetlen sok energia és tehetség, ami kárba vész mindössze néhány előadás után."

Udvaros Dorottya a jövőben több munkát is vállal, de egyelőre nem tervez társulathoz szerződni.

Főkép forrása:
7színvilág/Facebook
Címkék:
#Színház

További cikkek