Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Munkácsy-kiállítást rendeznek a szegedi Móra Ferenc Múzeumban

10perc/MTI
2024. 04. 29.
Munkácsy-kiállítást rendeznek a szegedi Móra Ferenc Múzeumban

Munkácsy Mihály több mint nyolcvan alkotását mutatják be a szegedi Móra Ferenc Múzeum új képzőművészeti kiállításán, amely június 22-től látható - jelentette be Fogas Ottó igazgató hétfőn.

A szakember a tárlatról rendezett sajtótájékoztatón elmondta, már hagyomány, hogy a Múzeumok éjszakáját az intézmény országos vagy akár nemzetközi érdeklődésre számot tartó kiállítással köszönti. Ez elmúlt években ezek jellemzően régészeti tárlatok voltak, idén azonban képzőművészeti kiállítást rendeznek, a 180 éve született Munkácsy Mihály festményét, grafikáját, rajzát mutatják be.

A tárlat gerincét Pákh Imre tulajdonában álló képek adják, melyekkel mivel magángyűjteményben találhatók jóval ritkában találkozhat a közönség, mint a közgyűjteményekben őrzött művekkel - közölte a muzeológus.

A november közepéig látogatható kiállításon szerepelnek majd a Móra-múzeum saját tulajdonú Munkácsy-festményei is, így a Honfoglalás szín- és szénvázlata, valamint a Felszolgálólány című kép is.

Tiszai Rebeka restaurátor elmondta, Munkácsy Mihály 1876-ban festette a képet, amely 1900-ban szerepelt a Nemzeti szalon téli tárlatán. A műtárgy ezt követően egy magángyűjteményből került a múzeumba Tömörkény István igazgatósága idején.

Bár vázlatról van szó a festő rendkívül finoman ábrázolja a fiatal lány arcvonásait. A kép fatáblára készült, amely rendkívül érzékeny a levegő páratartalmára. A műtárgyat gondosan kell kezelni, mert a nedvességet magába szívó fatábla megvetemedhet és repedések keletkezhetnek rajta - tudatta a szakember.

A Móra-múzeum legutóbb 2012-ben rendezett Munkácsy-kiállítást, melyet akkor csaknem 50 ezren láttak.

Főkép forrása:
Móra Ferenc Múzeum Facebook oldala

További cikkek