Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Holokauszt emlékiratokat találtak egy lakás falában

10perc.hu
2024. 04. 15.
Holokauszt emlékiratokat találtak egy lakás falában

Egy 2015-ben felfedezett oldalakhoz csatlakoztak újabbak.

Budapesten, a Kossuth téren található lakások felújítása során kerültek elő 1944-es holokauszt-dokumentumok. Az eredeti fal mögött mintegy 12 ezer oldalnyi adatszolgáltatási ív került elő korábban. Idén februárban egy másik lakásban további hasonló dokumentumokra bukkantak, amelyek az 1944-es Budapest székesfőváros és környéke lakásügyi kormánybiztosának hivatalához tartoztak - írja a 24.hu

Az eredeti, 2015-ös felfedezés akkor történt, amikor a lakás tulajdonosai felújítást kezdtek, és a falban egy álfalra bukkantak, amely mögött az 1944-es dokumentumok voltak elrejtve. Az ívek a Budapest lakásügyi kormánybiztos hivatalához tartoztak, és azokat használták a sárga csillagos házak kijelölésére, ahová zsidó családokat költöztettek. A dokumentumokban részletesen rögzítették a házak címét, lakóinak adatait és a zsidó lakókat azonosító jelöléseket.

Az újonnan felfedezett dokumentumokról Budapest Főváros Önkormányzata és Budapest Főváros Levéltára közös sajtótájékoztatót tart április 16-án, a holokauszt magyar áldozatainak emléknapján. Az új dokumentumokból több érdekesség is kiderült, például az, hogy a kormánybiztos hivatala rendszeresen kért nyomozók segítségét egyes lakásügyek felderítésében.


Főkép forrása:
Budapest Főváros Levéltára (Facebook)
Címkék:
#Budapest

További cikkek