392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál Szegeden

10perc.hu
2024. 03. 19.
Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál Szegeden

Október 8. és 12. között rendezik a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált Szegeden, Magyarország egyik legszebb, több mint százéves, hagyományos filmszínházában, a Belvárosi moziban.

A filmfesztivál az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrzi, és az operatőri munkát fókuszba helyezve ad lehetőséget a fiatal filmesek bemutatkozására.

A pályázatokat május 31-én éjfélig lehet benyújtani. Pályázni játékfilmmel, rövidfilmmel (legfeljebb 51 perces alkotással) és dokumentumfilmmel lehet, műfaji és technikai megkötés nélkül. A versenyre korhatár nélkül jelentkezhetnek alkotók, alkotócsoportok olyan filmekkel, amelyek 2022. január 1-je után készültek. A szervezők várják azokat a műveket is, amelyekben filmművészetet tanuló rendező vagy operatőr szakos egyetemi hallgatók vettek részt.

A versenyprogramot operatőrök, rendezők, filmes szakemberek alkotta előzsűri állítja össze, a fesztivál elismeréseit pedig a Magyar Filmoperatőrök Egyesületének (HCA) vezetője, Szabó Gábor által elnökölt nemzetközi zsűri ítéli oda. A fesztiválra érkezett pályaműveket a szakemberek az operatőri teljesítmény alapján értékelik, ugyanakkor figyelembe veszik a film egészének művészi színvonalát. Elvárás, hogy Zsigmond Vilmos munkásságához méltón, a beérkező pályaművek eredeti és kreatív operatőri megoldásokat tartalmazzanak.

A fesztivál programjában idén is szerepel a tavaly indított Magyar Operatőrök Hete elnevezésű szekció, melynek filmjeit a beküldött alkotásokból a zsűri választja ki. A nyertest a HCA díjazza.


Főkép forrása:
Freepik

További cikkek