392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Óriási etruszk sírt fedeztek fel Olaszországban

10perc.hu
2024. 03. 17.
Óriási etruszk sírt fedeztek fel Olaszországban

Olaszország közép-keleti részén, egy ősi etruszk temetőben, a San Giulianó-i sziklanekropoliszban lenyűgöző felfedezést tettek: egy hatalmas, szögletes kősírt tártak fel, amely az etruszk civilizáció eddig ismeretlen titkait rejti.

A sírt a Gentili Restauri cég fedezte fel helyi hatóságokkal együttműködve, miután egy sűrű erdőn és meredek szakadékokon átverekedve magukat eljutottak a nehezen megközelíthető lelőhelyre. A növényzettel borított sír feltárása után egy rendkívül jól megőrződött nyughely tárult fel, amelynek egyik oldala nyitott, míg a másik három oldalát sziklafalba vájták - írja a National Geographic.

A sír közvetlenül a Királyné sírja mellett fekszik, ami a nekropolisz legnagyobb sírja, és az időszámítás előtti 5. századból származik. Az újonnan felfedezett sír méreteit még nem tárták fel, de az eddigi információk alapján valószínűleg egy jelentős etruszk személy utolsó nyughelyéül szolgált.

Az etruszkok a rómaiakat megelőzően Itáliában, Etruria vidékén, az Arno és a Tiberis folyók között élő, fejlett civilizációt alkotó népcsoport volt. Társadalmuk az időszámítás előtti 6. században érte el fénykorát, és számos technológiai és művészeti újításukat a rómaiak vették át és tökéletesítették. Bár az etruszkok komoly hatással voltak az ókori világra, meglehetősen keveset tudunk róluk.

A most feltárt hatalmas sír lenyűgöző betekintést nyújthat az etruszkok eddig ismeretlen kultúrájába, vallási szokásaiba és temetkezési rítusaiba. A régészek reményei szerint a feltárás során értékes leletekre bukkannak majd, amelyek segítenek jobban megérteni ezt a rejtélyes civilizációt.

Főkép forrása:
Freepik (Illusztráció)
Címkék:
#Olaszország

További cikkek