Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Christopher Nolan Oppenheimer című filmje kapta a legtöbb Oscar-jelölést

10perc.hu
2024. 01. 23.
Christopher Nolan Oppenheimer című filmje kapta a legtöbb Oscar-jelölést

Az Oppenheimer című film kapta a legtöbb, 13 jelölést az idei Oscar-díjakra. A látványtervezői kategóriában ismét van magyar jelölt: Mihalek Zsuzsa is esélyes a díjra a Szegény párák című filmért.

Christopher Nolan Oppenheimer című filmje kapta a legtöbb, 13 jelölést az idei Oscar-díjakra. A film a második világháború alatt atomfegyvert fejlesztő J. Robert Oppenheimer életét és munkásságát mutatja be. Nolan filmje mellett a Tár, a Barbie, a Megfojtott virágok és a The Fabelmans is 10-10 jelölést kapott -írja az AP.

A látványtervezői kategóriában ismét van magyar jelölt

Mihalek Zsuzsa is esélyes a díjra a Szegény párák című filmért. A film a 19. századi Párizsban játszódik, és a francia főváros korabeli hangulatát és látképét kelti életre.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) kedden a Los Angeles-i Samuel Goldwyn Színházban hozta nyilvánosságra az Oscar-jelöléseket. A több mint 20 filmes kategória jelöltjeit a Jokerből ismert Zazie Beetz és Jack Quaid, Az éhezők viadala sztárja olvasta fel, az eseményt a filmakadémia élőben streamelte a honlapján és az ABC televízió reggeli műsora is közvetítette.

A jelölésekről az amerikai filmakadémia csaknem 11 ezer fős tagsága döntött szavazással

Idén a szavazattal rendelkező tagok rekordszámú, 93 országból küldték be voksaikat. A legjobb film kategória jelöltjeiről az egész tagság szavazott, a többi kategóriában az illető ágazatokhoz tartozó tagok voksoltak - mondta el bevezetőjében Janet Yang, a filmakadémia elnöke.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek