392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Shakespeare Macbethje Békéscsabán: hagyományos feldolgozás modern köntösben

10perc/MTI
2024. 01. 18.
Shakespeare Macbethje Békéscsabán: hagyományos feldolgozás modern köntösben

Shakespeare Macbeth-je a világirodalom egyik leghíresebb tragédiája, amely a hatalomvágy és a bűn következményeiről szól.

Shakespeare Macbeth című tragédiáját mutatja be január 26-án a Békéscsabai Jókai Színház nagyszínpadán Pataki András rendezésében.

"Normális" feldolgozás Shakespeare-től

Seregi Zoltán igazgató az olvasópróbán elmondta, hogy Shakespeare-t játszani mindig ünnep, de az elmúlt években óvatosan nyúlt hozzá, mert a szerző sokszor "a szélsőséges rendezői önmegvalósítások áldozatává vált", és egy elit színház felé tolta el a nézőket. "Miközben Shakespeare Globe-ja igazi népszínház volt" - jegyezte meg.

Hangsúlyozta: Pataki András azt ígérte, hogy egy "normális" feldolgozást láthatnak a nézők a békéscsabai teátrumban.

Tekintélyes technikai kihívások

Pataki András megerősítette, hogy tiszteletben tartják Shakespeare szellemét, a darabot úgy játsszák, ahogy Katona Imre színpadra alkalmazta (és részben maga fordította). Ez azzal jár, hogy a szereposztás mintegy felét megspórolják.

Kiemelte, hogy technikailag nem könnyű a darab, nagyon igényes fénytechnika kell hozzá, a színpadi árok egy része is nyitott lesz, hogy onnan is lehessen világítani.

Első világháborús hangulat

A díszletekről szólva Pataki András elmondta, mivel nem realista történetmesélés zajlik a színpadon, gyorsan kell váltani a négy, forgatható díszlet között, amelyek állandóan más-más játékteret biztosítanak.

Szélyes Andrea jelmezei az első világháborút idézik. A rendező elmondta, azért azt a korszakot választotta, "mert akkor vált iparszerűvé a háború, akkor jelentek meg először a tömegpusztító fegyverek".

A zene kortárs kórusművekből, valamint dob- és trombitazenéből áll majd. A trombitás "meg is jelenik a színpadon, része lesz az előadásnak" - közölte a rendező.

Besztercey Attila a főszerepben

A Macbethet Besztercey Attila színész alakítja, a további szerepekben Papp Barbara, Kovács Edit, Nánási-Veselényi Orsolya, Fehér Tímea, Bartus Gyula, Liszi Melinda, Gerner Csaba, Szabó Lajos, Tege Antal és Katkó Ferenc látható.


Főkép forrása:
Jókai Színház
Címkék:
#Színház

További cikkek