Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Matthew Perry halála - A "Jóbarátok" sztárja ketamin túladagolásban halt meg

10perc.hu
2023. 12. 16.
Matthew Perry halála - A "Jóbarátok" sztárja ketamin túladagolásban halt meg

Matthew Perry halálának okát az "akut hatású ketamin" okozta.

A "Jóbarátok" sztárja, Matthew Perry a Los Angeles-i Országos Bírósági Orvosi Hivatal által pénteken kiadott boncolási jelentés szerint "akut ketamin-hatás" és ebből eredő fulladás következtében halt meg. A jelentés szerint Perry vérében ketamint találtak, amit a depresszió és az anxiety kezelésére használnak - írja a CNN.

"A ketamin rendkívül magas szintje, amely a postmortem vérmintáiban megtalálható, a halálos hatások főként a szív- és érrendszeri túlstimulációból és a légzésdepresszióból származnának" - áll a jelentésben.

Perryt 2023. október 28-án találták vízbe fulladva a Malibu-i otthonában lévő medencében. A hatóságok akkor azt mondták, hogy nincs bűncselekmény gyanúja. A 54 éves színészt "egy jacuzziban eszméletlen állapotban találták" - mondta az LA Fire Department szóvivője a CNN-nek egy nyilatkozatban az időben.

A boncolási jelentés szerint Perryt "depresszió és anxiety kezelésére" alkalmazott ketamin-infúziós terápiában részesítették. A jelentés továbbá kifejti, hogy a ketamint érzéstelenítőként használják orvosi és sebészeti célokra, és rekreációs kábítószerként is ismerték, főleg „disszociatív” természete miatt, ami a lélek és a test elszakadását jelzi. Rövid ideig tartó hallucinációs és pszichedelikus hatásai is lehetnek.

A boncolás szerint Perry utolsó ismert kezelése másfél héttel a halála előtt volt, jóval túl azon az időn, amely a kezeléstől még a szervezetében lehetett volna.

Egy bejárónő találta meg Perry mozdulatlan testét a medencében, miután bevásárlásból hazatért. "A bejárónő beugrott a medencébe, felültette a halottat a medence lépcsőjén, és hívta a 911-et" - áll a jelentésben.

A vízbefulladás hozzájáruló tényezőnek számít Perry halálában, „mivel valószínű, hogy elmerül a medencében, amikor eszméletlenségbe süllyedt” – áll a boncolásban.

"A bejárónő nem jelentett semmilyen közelmúltbeli betegséget, panaszt, alkoholfogyasztást vagy kábítószer-használatot" - áll a jelentésben.

Mi mondják a mentős szakértők?

A ketamin egy erős gyógyszer, amelyet elsősorban kórházakban érzéstelenítőként használnak. Egyes tanulmányok szerint ígéretes lehet a súlyos depresszió, anxiety és öngyilkossági gondolatok kezelésében. Illegállisan klubdrogként használható, amely intenzív eufóriát és disszociatív hatásokat okoz.

2019-ben az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) jóváhagyott egy hozzá közel álló szert, az eszkatint, amelyet orrsprayként használnak a rezisztens depresszió kezelésére.

A szakértők azt mondják, hogy bár Perry szervezetében nagyon magas volt a ketamin szintje, nem világos, hogy önmagában halálos adag lett volna.

Dr. Ed Boyer, az Ohio State University Wexner Medical Center sürgősségi orvostan professzora elmondta, hogy "a ketamin megemelkedett koncentrációi magas használatra utalnak."

Dr. Victor Weedn, a George Washington Egyetem Orvosi Diagnosztikai Tanszékének professzora elmondta, hogy az emberek különbözőképpen reagálhatnak különböző ketamin-szintekre, és hogy ez halálos lehet.

Főkép forrása:
Creative Commons/Policy Exchange

További cikkek