388.47 Ft

358.57 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Újra átélhetjük a csodát! Feltámad a 40 éves István, a király

10perc.hu
2023. 08. 17.

Holnaptól újra kapható a rockopera CD-n, valamint szombaton két előadást is tartanak a Papp László Budapest Sportarénában.

Megújult hangminőségben ismét megjelenik az István, a király. Szörényi Levente és Bródy János negyven éve bemutatott rockoperájának eredeti változata pénteken dupla CD-n jön ki. Másnap, augusztus 19-én a mű új színpadi előadása látható kétszer, 15 és 20 órától is a Papp László Budapest Sportarénában.

Az István, a királyt éppen négy évtizeddel ezelőtt, 1983. augusztus 18-án mutatták be a városligeti Királydombon. A pop és a rock műfaját egyaránt használó zenemű, amely Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámájából indult ki, komoly hatással volt a magyar könnyűzenére az elmúlt évtizedekben.


Mindannyiunkban van István és Koppány is   Fotó: port.hu


Szörényi Levente az MTI-nek korábban elmondta: a negyven évvel ezelőtti bemutatón nem gondoltak arra, milyen sikertörténet lesz a darab. "Amikor 1983 nyarán a törökbálinti stúdióban a hangfelvételt kevertük, kicsit el voltam szontyolodva. Úgy éreztem, lehet, hogy nem olyan jó, amit csináltunk, de úgy látszik, tévedtem. A zene és a szöveg együttműködése hozta azt, hogy mindenki megtalálja benne, ami a saját világának megfelel, és ezeket a gondolatokat, érzéseket a végén a Himnusz olvasztja össze" – fogalmazott a zeneszerző.

Bródy János szerint a darab megmutatja, hogy mindannyiunkban van István és Koppány is, ami hihetetlen erőforrása a magyar kultúrának, és a végén mindenki érzi, hogy így vagyunk együtt magyarok.


A szerzők a negyven évvel ezelőtti bemutatón nem gondoltak arra, milyen sikertörténet lesz a darab     Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt


A dupla CD-s kiadvány két, 24 oldalas füzettel jelenik meg, ezek tartalmazzák a teljes szövegkönyvet és Majnik László részletes ismertetőjét a darabról, ezeket a negyven évvel ezelőtti stúdiófelvételek és előadás idején készült, több korábban nem publikált fénykép egészíti ki. A hangzást Rozgonyi Péter újította fel, aki a munkafolyamatba beavatta az album eredeti hangmérnökét, Kálmán Sándort.

A Novák Péter rendezésében bemutatandó másfél órás előadás három színpadon zajlik, gyermekkórus és tánckar is közreműködik. István királyt Koltai-Nagy Balázs, Saroltot Schell Judit, Gizellát Horányi Juli, Koppányt Baricz Gergő, Rékát Herczku Ágnes, Tordát Köteles Leander, Asztrikot Orosz Ákos, Vecelint Kardos-Horváth János alakítja.

Főkép forrása:
port.hu

További cikkek