Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Sziget Fesztivál: ma indul útjára a gyönyör! Mutatjuk, mit érdemes tudni az idei rendezvényről

10perc.hu
2023. 08. 10.
Sziget Fesztivál: ma indul útjára a gyönyör! Mutatjuk, mit érdemes tudni az idei rendezvényről

A BKK a fesztiválra érkezők könnyebb eligazodása érdekében magyar és angol nyelvű weboldalt üzemeltet, ahol minden fontos információ megtalálható.

Augusztus 10. és 15. között számos világsztár lép fel a Szigeten. Billie Eilish először ad koncertet Magyarországon, mellette eljön többek között a Florence + The Machine, az Imagine Dragons, David Guetta, a Mumford & Sons, Lorde és Macklemore is.

Nem headliner fellépő, de világsztár lesz a nagyszínpadon például Sam Fender, a Foals, Yungblud, Arlo Parks és Caroline Polachek; a kiemelt színpadon délutánonként magyar előadók is lesznek, különleges műsorral jelentkezik a Halott Pénz, a Carson Coma és Dzsúdló.

A több mint tízezer fő befogadására alkalmas FreeDome sátorban mások mellett Bonobo, Loyle Carner, Youngr, a Moderat, SG Lewis és a Viagra Boys zenél. A Party Arénában naponta különböző partybrandek mutatkoznak be, az underground elektronikus zenének otthont adó Colosseumban Jeff Mills, Sven Väth és Dixon is színpadra lép.


Augusztus 10. és 15. között számos világsztár lép fel a Szigeten     Fotó: MTI/Balogh Zoltán


Várhatóan sokan érkeznek Nyugat-Európából vonattal a ma kezdődő Sziget fesztiválra, ezért a Máv-Start péntekig több kocsival közlekedteti a Bécsből Budapestre, jövő hétfőtől péntekig pedig a Budapestről Bécsbe tartó Eurocity vonatokat és a Dacia-Corvin gyorsvonatot - közölte a Mávinform. Az idei Sziget fesztiválra Hollandiából érkeznek a legtöbben, mögöttük a britek és az írek következnek, miközben a külföldi és a hazai látogatók aránya mintegy fele-fele.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egyértelműen a közösségi közlekedést, különösen a rendezvény ideje alatt sűrűbben és éjjel-nappal közlekedő HÉV-et javasolja a Sziget fesztiválra érkezőknek, mert a rendezvény környékén - különösen a Mozaik utcánál - jelentősen megváltozik a forgalmi rend, és a megszokottnál több gyalogosra kell számítani.

A gyakrabban és több kocsival közlekedő H5-ös HÉV nemcsak nappal, hanem éjjel is gyors összeköttetést nyújt a belváros és a fesztivál helyszíne között. A fesztivál ideje alatt a H5-ös HÉV Filatorigáttól a belváros felé éjszaka is 10 percenként, Szentendre felé pedig 60 percenként indul, a zsúfoltság elkerülése érdekében a HÉV-rendészek segítenek az optimális elhelyezkedésben, hogy az utasok a vonatok minden kocsijánál hasonló létszámban várakozzanak.


Az idei Sziget fesztiválra Hollandiából érkeznek a legtöbben     Fotó: MTI/Balogh Zoltán


A környéken közlekedő éjszakai járatok a megszokottnál nagyobb kapacitással, szóló helyett csuklós járművekkel közlekednek. a látogatók idén is megvásárolhatják a közösségi közlekedés használatához szükséges jegyeket a Filatorigátnál ideiglenes jelleggel működő jegyértékesítési ponton. A társaság a papír alapú termékek mellett javasolja az elektronikusan elérhető jegyeket, a BudapestGO applikációban a jegyvásárlás mellett a fesztiválozók utazásukat is könnyedén megtervezhetik.

A BKK idén is értékesíti a fesztiválhoz kapcsolódó Sziget CityPass by Budapest Card elnevezésű, az egész fővárosban ingyenes közösségi közlekedést lehetővé tevő karszalagot, amellyel számos helyen kedvezményt kaphatnak a látogatók. A Citypass a Filatorigátnál lévő ideiglenes jegyértékesítő helyen, valamint a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér 2A és 2B terminálján, valamint a Keleti pályaudvarnál (Baross tér) és a Deák Ferenc térnél található BKK Ügyfélközpontokban vásárolható meg.

A gyalogos útvonalak a korábbi évekhez képest megváltoztak, a HÉV Szentlélek téri megállója közelében lévő H-hídi bejáraton idén már gyalogosok és kerékpárosok nem mehetnek be a Szigetre, vagyis a HÉV-vel érkezve mindenképp Filatorigátnál érdemes leszállni, ahonnan néhány perces sétával érhető el a Sziget K-hídnál lévő főbejárata.


A gyalogos útvonalak a korábbi évekhez képest megváltoztak      Fotó: MTI/Balogh Zoltán


Mintegy száz éttermi vendéglátó egység várja az érkezőket, a hazai ízek mellett nemzetközi konyhával és különböző vega, vegán és mentes ételekkel. A Sziget területén lévő ételudvarokat úgy alakították ki, hogy 150 méteres körzetben bárki találjon megfelelő kínálatot magának.

Minden egységben kötelező egy "jóárasított" főételt is kínálni 2500 forintos áron. Az ételek és italok árait úgy alakították ki, hogy azok ne legyenek magasabbak, mint a fővárosban található hasonló kínálat. Egy korsó sör 1600-1800 forint körüli összegért már elérhető.

Főkép forrása:
MTI/Balogh Zoltán

További cikkek