385.65 Ft

355.08 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Megszűnhet a Sziget Fesztivál!

10perc.hu
2023. 04. 01.
Megszűnhet a Sziget Fesztivál!

A vita nyolc hektáros területen robbanhat ki a rendezvény új, amerikai tulajdonosai és a Hajógyári-sziget egy kis részét a tulajdonában tudó Petőfi Kulturális Ügynökség között.

„A Sziget Fesztivál nagyon könnyen megszűnhet, hogy ha mi a Petőfi Kulturális Ügynökségben úgy döntünk, hogy a Hajógyári-szigetnek a hozzánk került, tulajdonunkba került részére nem engedünk fesztivált” – hangzott el a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója szájából az igencsak ijesztő mondat a SpiritFM adásában. Demeter Szilárd, aki a magyar könnyűzenéért felelős miniszteri biztos is, hozzátette, akkor onnantól kezdve nemhogy Sziget Fesztivál, hanem semmilyen fesztivál nincs és nem is lesz a Hajógyári-szigeten.

A Sziget Fesztivál a világ egyik legismertebb könnyűzenei rendezvénye, amely évtizedek óta a fiatalok millióit csábította Magyarországra. Nos, most ez kerül veszélybe, mert vita robbant ki egy nyolc hektáros területen a fesztivál új, amerikai tulajdonosai és a Hajógyári-sziget egy kis részét a tulajdonában tudó Petőfi Kulturális Ügynökség között – számolt be a Blikk.


A Sziget Fesztivál a világ egyik legismertebb könnyűzenei rendezvénye, amely évtizedek óta a fiatalok millióit csábította Magyarországra    Fotó: Facebook/Sziget Festival Official


Demeter emlékeztetett: a Hajógyári-sziget teljes déli részét, az egykori goltftanya területét és azt a nyolchektáros területet is az általa vezetett ügynökség birtokolja, ahol a Sziget Fesztivál ideje alatt a VIP-kemping és a fesztivál pénzügyi bázisa is működik.

„Ha mi most nagyon befeszülnénk, akkor azt mondanám, hogy mivel kikerült belőle a magyar tulajdonrész, ezért nekünk nem érdekünk ezt a Sziget Fesztivált ilyen szempontból fenntartani” – közölte a miniszteri biztos.

Ám hozzátette, nem így gondolkodnak, mert a Sziget Fesztiválnak a teljes kulturális hozadéka sokkal nagyobb annál, hogy ők mit szeretnének a nyolc hektárukon. Azért nem engedte hosszúra a pórázt – írja a 444.hu. Demeter elárulta, hogy leült a Sziget Fesztivál szervezőivel, akikkel közölte, hogy innentől kezdve évente kötnek szerződéseket velük, hogy „a polgárok visszakaphassák a szigetet”.

„Az állam által, illetve most már a Demeter Szilárdéknak átjátszott területeken a Sziget fesztivál egy nagyon kis része, leginkább a közlekedési segítsége zajlik, de hogy még pikánsabb legyen a dolog, én nem tudok arról, hogy Demeter Szilárd alapítványának bármi baja lenne a Sziget fesztivállal, szerintem itt egész egyszerűen össze-vissza beszél” - reagált a 444.hu megkeresésére Kiss László óbudai polgármester.

A Sziget menedzsmentje az ATV megkeresésére nem nyilatkozott, csupán annyit reagáltak, hogy a fesztivált mindig széleskörű együttműködésben szervezik, és elismerésnek veszik, hogy Demeter nem csak a Sziget számokban kifejezhető pozitív turisztikai és gazdasági hatását emelte ki, hanem annak kulturális jelentőségét.

Főkép forrása:
Facebook/Sziget Festival Official
Címkék:
#Fesztivál

További cikkek