386.18 Ft

355.40 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Döbbenetes gázsikért koncerteznek sztárjaink! Azahriah majd 6,5 milliót kér egy másfél órás buliért

10perc.hu
2023. 03. 02.
Döbbenetes gázsikért koncerteznek sztárjaink! Azahriah majd 6,5 milliót kér egy másfél órás buliért

Wolf Kati – akinek 50 perces élő kiskoncertje 1,62 milliót kóstál – levélben reagált, amiben leírta, senki se feledkezzen meg arról, az előadóknak is vannak kiadásaik.

Egy nem hivatalos lista terjed a Redditen, ami a magyar sztárok fellépési gázsijait tartalmazza. Az interneten keringő lista szerint a legolcsóbb fellépést Cosombolis, a 2000-es évek népszerű előadója vállalja: 40 percért 290 ezer forintot kér, de jócskán akadnak milliós összegek is a nem hivatalos összesítőben.

Eszerint Azahriah egy 75 perces nagykoncertért 6 millió 350 ezer forintot kér, Keresztes Ildikó 60 perces koncertért 1 millió 690 ezer forint kér, Tóth Vera 70-80 percért 2 millió 280 ezret - szúrta ki a Blikk. Ugyanakkor a Wellhello egy 75 perces koncertet 4 millió 800 ezer forintért vállal el, míg Wolf Kati egy 50 perces kiskoncertért 1 millió 620 ezer forintot számláz, de Tóth Andi is elkér 570 ezer forintot egy félórás félplayback fellépésért.

Nos, ahogy arra számítani lehetett, a listán szereplők közül többen lesznek, akik magyarázni fogják a bizonyítványt. Wolf Kati terjedelmes levélben reagált a Pénzcentrumnak a leírtakra, mondván, senki se feledkezzen meg arról, az előadóknak is vannak kiadásaik.


Wolf Kati egész évben körülbelül 50 szakemberrel dolgozik     Fotó: Facebook/Wolf Kati


"Felmerült a kérdés bennünk, hogy az összegekben is vajon reálisak-e azok a megállapítások, amelyek azt sugallják, hogy egy-egy előadó ezeket a fellépési díjakat mindössze fél-egy óra munkával keresné meg. Szeretnénk, ha mindenki egy zenészprodukció működési kiadásait is figyelembe venné, amelyeket a teljesség igénye nélkül próbálok most Önöknek összeírni” – olvasható az énekesnő válaszában.

Kiemelte, hogy a fellépésért elkért összeg nem az énekes gázsija egyedül, a zenészek és a stáb együttes munkadíja, és a Wolf Kati produkcióban egész évben körülbelül 50 szakemberrel dolgozik. Véleménye szerint a legjobb fellépések mindig azok, amelyek zenekari kísérettel vannak, ehhez a zenésztársak, a hang-és egyéb technikai szakemberek, hangeszközök bérleti díja, az utazási költség 10-12 főre, a fellépő ruhák, mind-mind részei a kialkudott fellépési díjaknak.

„A fellépésekre el is kell jutni, így az utazásokkal néhol fél-egész napjaink is rászámolható, amely alatt más munkákat természetszerűleg nem tudunk elvállalni. Nagyon sok koncertszervező hely, a fellépő díjából kéri a szervezési munkájáért jogosan járó jutalékát is, hiszen ő is dolgozik, rászánja az idejét" – fogalmazott Wolf Kati.

Amikor nincs fellépés, akkor vagy az új dalokon, vagy a videóklipek készítésén dolgoznak. Előbbi esetben a zenészek és a stúdió költségeit, utóbbinál a sminkesek, ruhák, forgatócsoport, vágók, fénytechnikusok bérét az énekesnek kell fizetnie, hiszen ők is munkaórát szánnak rá. Azaz, nemcsak jelentősnek látszó bevétele, hanem komoly kiadása is van egy előadónak.

Főkép forrása:
Facebook/Azahriah

További cikkek