Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Gyászol a zenevilág, elhunyt Terry Hall

10perc.hu
2022. 12. 20.
Gyászol a zenevilág, elhunyt Terry Hall

A frontember zenekara, a Specials azon kevés nagyon korai zenekarok egyike volt Angliában, ahol vegyesen voltak fehér és fekete zenészek az együttesben.

Szomorú hírt közölt a Guardian. 63 éves korában elhunyt Terry Hall, a brit Specials zenekar frontembere. A Specials a '80-as évek egyik meghatározó brit zenekara volt, amely a jamaicai gyökerű ska zenét kombinálta popzenei elemekkel (erre később 2-tone skáként hivatkoztak már), punk attitűddel és társadalom-, illetve kormánykritikus szövegekkel.

Hall és a Specials hagyatéka egyértelműen az a Telex szerint, hogy a '80-as években sikerült a fehér angoloknak és főként karibi bevándorlóknak közös kulturális nevezőt találni azzal, ahogy a Karib-szigetek zenei hagyatékát ötvözték a brit popzenével úgy, hogy közben folyamatosan érintették a rasszizmus, a rendőri erőszak és a gyárvárosi fiatalok kilátástalanságának témáit.




A Specials azon kevés nagyon korai zenekarok egyike volt Angliában, ahol vegyesen voltak fehér és fekete zenészek az együttesben. Ezenkívül óriási szerepe volt a ska zene elterjedésében és abban, hogy az alapvetően karibi műfaj később gyökeret tudott verni világszerte.

Főkép forrása:
Fotó: The Guardian/Richard Saker
Címkék:
#Zene

További cikkek