Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Szergej Loznyica kiállt az orosz művészek bojkottja ellen a cannes-i fesztiválon

10perc.hu
2022. 05. 25.
Szergej Loznyica kiállt az orosz művészek bojkottja ellen a cannes-i fesztiválon

A 2014-ben forgatott Maidan és a 2018-as Donyecki-történetek ukrán rendezője már korábban is kiállt az oroszok félreállítása ellen, amiért márciusban kizárták őt az Ukrán Filmakadémia tagjai közül.

Sok mindenre számított a világ a február 24-e óta zajló orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, de arra nem sokan, hogy éppen egy ukrán állampolgár áll ki a kultúrában is tapasztalható orosz művészekért az ellenük alkalmazott bojkott miatt.

Szergej Loznyica ukrán rendező annak ellenére emelt szót a 75. cannes-i fesztiválon az orosz művészek félreállítása ellen, hogy az Ukrajna elleni támadást pusztító orosz inváziónak tartja. A filmrendező munkája többek között a 2014-ben forgatott Maidan és a 2018-as Donyecki-történeteket feldolgozó alkotások.

A rendezőt márciusban kizárta tagjai közül az Ukrán Filmakadémia, mert nem értett egyet az orosz művészek szisztematikus félreállításával. Loznyica szerint ugyanis groteszk kijelenteni, hogy kik a jók, és kik a rosszak.



„Ez a hozzáállás embertelen. Hogyan határozható meg, hogy mi az, hogy orosz? Valakit az útlevele, az állampolgársága miatt tekintünk orosznak? Vagy az etnikuma miatt? Ez bizonytalan terep. Határozott meggyőződésem, hogy az embereket a megnyilatkozásaik, az egyéni tetteik alapján kell megítélni, nem pedig az útlevelük szerint” – fogalmazott a rendező Cannes-ban.

Loznyica azért szólalt meg ismét a kérdésben, mert egyes ukrán filmesek valamennyi orosz filmre nemzetközi bojkottot kértek a 75. cannes-i fesztiválon, beleértve a kormánykritikus orosz rendező, Kirill Szerebrennyikov legújabb filmjét, a Csajkovszkij felesége című történelmi drámát, amely az Arany Pálmáért.



Bár az orosz rendező a filmje bemutatóján nyilvánosan elítélte az Ukrajna elleni háborút, többen szóvá tették, hogy az alkotás finanszírozásához Roman Abramovics orosz oligarchától is támogatást kapott.

A világ egyik legjelentősebb filmes mustrája idén nem fogad orosz delegációt, és nem szeretné, ha az orosz kormányhoz köthető bármilyen hivatalos személy vagy újságíró megjelenne a fesztiválon, amíg az Ukrajna elleni orosz invázió folytatódik. A kitiltás azonban nem vonatkozik a kormánykritikus orosz művészekre.

Főkép forrása:
szinhaz.org

További cikkek