Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Megszüntették a Harvey Weinstein elleni vádakat Angliában

10perc.hu
2024. 09. 05.
Megszüntették a Harvey Weinstein elleni vádakat Angliában

A Crown Prosecution Service (CPS) megszüntette a volt hollywoodi producer, Harvey Weinstein ellen az Egyesült Királyságban emelt szeméremsértő támadásokkal kapcsolatos vádakat, miután megállapították, hogy már nincs reális esély az elítélésére.

A Crown Prosecution Service (CPS) bejelentette, hogy megszünteti Harvey Weinstein, a volt hollywoodi producer ellen az Egyesült Királyságban emelt szeméremsértő támadásokkal kapcsolatos vádakat. A CPS közölte, hogy döntésüket a rendelkezésre álló bizonyítékok alapos felülvizsgálata után hozták meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy „már nincs reális esély az elítélésre”. Weinstein ellen 2022-ben emeltek vádat két szeméremsértő támadás miatt, amelyeket egy londoni nő ellen 1996-ban állítólag elkövetett - közölte a BBC.

A Metropolitan Police szerint az állítólagos áldozat egy most 50-es éveiben járó nő. Frank Ferguson, a CPS különleges bűncselekményekkel és terrorizmus elleni küzdelemmel foglalkozó részlegének vezetője hangsúlyozta, hogy a CPS feladata a büntetőügyek folyamatos felülvizsgálata, és hogy „minden félnek elmagyarázzák a döntésüket”. Ferguson hozzátette, hogy a CPS mindig arra bátorítja a szexuális erőszak potenciális áldozatait, hogy jelentkezzenek a rendőrségen és tegyenek feljelentést, amennyiben a jogi teszt teljesül.

Weinsteint 2020-ban New Yorkban 23 év börtönbüntetésre ítélték egy volt asszisztens és egy színésznő megerőszakolása és szexuális zaklatása miatt. Azonban az áprilisi fellebbviteli bírósági döntés értelmében az ítéletet hatályon kívül helyezték, mivel Weinstein nem kapott tisztességes tárgyalást. Jelenleg a New York-i Rikers Island-i börtönben tartják fogva, várva az újratárgyalásra, amely az év későbbi szakaszában esedékes. Weinstein egy másik kaliforniai nemi erőszakkal kapcsolatos perében 16 év börtönbüntetésre lett ítélve, amely ellen fellebbezett.

A Weinstein ellen több mint 100 nemi erőszakkal és visszaéléssel kapcsolatos vád érkezett, visszamenőleg az 1970-es évekre. Az ő ügyének nyilvánosságra kerülése és a New York-i elítélése hozzájárult a #MeToo mozgalom megerősödéséhez, amely a befolyásos férfiak által elkövetett szexuális visszaélések ellen emelt szót. Weinstein mindig is ártatlannak vallotta magát, és azt állította, hogy „csapda” áldozata volt.

Társalapítója volt a Miramax filmstúdiónak, amely olyan nagy sikerű filmeket készített, mint a „Szerelmes Shakespeare”, amely elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, és a „Ponyvaregény”. Filmjei több mint 300 Oscar-jelölést és 81 díjat kaptak. 2020-ban a brit filmiparhoz való hozzájárulásáért kapott tiszteletbeli CBE kitüntetésétől is megfosztották.




Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek