Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Felfedezték a segesvári vár lebontott tornyának alapjait

10perc.hu
2024. 09. 05.
Felfedezték a segesvári vár lebontott tornyának alapjait

A segesvári vár felújítása során felfedezték a Szövők toronyának alapjait, amelyet 1848-ban bontottak le. A XIII. századi cseréptöredékek és a torony története is feltárásra került.

A segesvári vár felújítási munkálatai során felfedezték a Szövők tornyának alapjait, amelyet 1848-ban bontottak le – jelentette be Ioan Iulian Sirbu, Segesvár polgármestere. A torony egykor a szövők céhéhez tartozott, és fogdaként is működött. A régészek XIII. századi cseréptöredékeket is találtak a helyszínen - közölte a 24.hu.

Nicolae Tescula, a segesvári történeti múzeum igazgatója elmondta, hogy a torony a 15. században épült, de később anyaga az utcák kövezésére lett felhasználva. A háromszintes építmény a szövők céhe miatt volt jelentős, és a textilipar fellendüléséhez is hozzájárult.

Ioan Fedor Pascu régész kiemelte, hogy a Szövők tornya az utolsó lebontott torony, amelynek alapjait még megtalálhatták. A torony eredetileg négyszög alapú volt, később azonban a lőfegyverek fejlődésével hatszögűre alakították át.

A felújítások az EU-s források segítségével történnek, és nemcsak a vár falainak megerősítésére, hanem az Óratorony tetőszerkezetének felújítására is kiterjednek. Az UNESCO Világörökség részét képező segesvári vár legkorábbi részei a XIV. századból származnak, és kilenc tornya még ma is áll.

Főkép forrása:
Globetrotter19/Wikimedia Commons

További cikkek