Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Súlyos tájfun tombolt Kína egyik kedvenc üdülőhelyén

10perc.hu
2024. 09. 06.
Súlyos tájfun tombolt Kína egyik kedvenc üdülőhelyén

A Yagi szupertájfun Hainan szigetét sújtja 223 km/h-s széllel és katasztrofális hatásokkal. Észak-Vietnámot is elérheti, hatalmas evakuálás zajlik.

A Hainan-sziget északi részét péntek délután elérte a legnagyobb erejű tájfun az elmúlt évtizedben. A Yagi nevű szupertájfun 223 km/h-s széllel csapott le Wenchang városára, ami „katasztrofális” hatásokat okozhat – jelentette az állami média.

A Yagi a legerősebb tájfun, ami Hainanra támadt a 2014-es Rammasun óta, amely 46 ember halálát okozta. A kínai meteorológiai hivatal szerint ez a tájfun az őszi évszakban a legerősebb, amely partot ért. Hainan szigetén mintegy 400 000 embert evakuáltak a tájfun érkezése előtt, és a közlekedési eszközök, valamint az iskolák működését felfüggesztették. Az Indo-csendes-óceáni Trópusi Ciklonok Figyelmeztető Központja „rendkívül veszélyes és erős” szupertájfunnak nevezte a Yagit, amely az 5-ös kategóriájú hurrikánnak felel meg.

A tájfun megduplázódott ereje után, miután korábban pusztítást végzett a Fülöp-szigeteken, az idei év eddigi második legerősebb tájfunjaként tartják számon. A csapadék mennyisége elérheti az 500 millimétert, és a Yagi „potenciálisan katasztrofális” csapást mérhet Kínára, különösen a szomszédos Guangdong tartományra, amely Kína legnépesebb területe.

A hatóságok utasítására minden turisztikai látványosságot bezártak, és a világ leghosszabb tengeri átkelője, a Hongkongot Makaóval és Zhuhai-val összekötő főhíd is zárva van. Hainan, amelyet „Kína Hawaiijának” neveznek, nem ismeretlen a tájfunoktól, de az 1949 óta lezajlott 106 tájfun közül csupán kilencet minősítettek szuper tájfunnak.

A Yagi nemcsak Kínát, hanem várhatóan szombaton késő este Észak-Vietnamot is eléri. Hai Phong és Thai Binh tartományokban tízezreket evakuálnak, és a vietnami hadsereg mintegy 460 ezer tisztet mozgósított a vihar hatásainak kezelésére. Nguyen Hoang Hiep, Vietnam mezőgazdasági miniszterhelyettese figyelmeztetett, hogy a „gondatlanság katasztrofális károkat okozhat”.

Az észak-vietnami repülőterek, köztük a hanoi Noi Bai nemzetközi repülőtér, szombaton zárva lesznek a vihar miatt. A Yagi korábban a Fülöp-szigeteken okozott áradások és földcsuszamlások következtében legalább 13 ember halálát okozta.

A tudósok szerint a tájfunok és hurrikánok egyre erősebbé és gyakoribbá válnak az éghajlatváltozás miatt, amely melegebb óceáni vizeket és intenzívebb esőzéseket eredményez. A Yagi egy héttel azután érkezett, hogy a Shanshan tájfun Japánban pusztított, ahol legalább hat ember halt meg és több százan megsérültek.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek