Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Elhunyt a Zorba és az Olimpiai Himnusz zeneszerzője

10perc.hu
2021. 09. 02.
Elhunyt a Zorba és az Olimpiai Himnusz zeneszerzője

96 éves korában meghalt Mikisz Theodorakisz görög zeneszerző, aki évek óta szívproblémákkal küzdött, pacemaker-műtéten is átesett.

Hatalmas veszteség érte az egyetemes kultúrát. Elhunyt Mikisz Theodorakisz világhírű görög zeneszerző, a Zorba, a görög című film zenéje, valamint számos más népszerű dallam írója. A görög zene egyik legismertebb alakja – 96 évesen hunyt el Athénban – évek óta szívproblémákkal küzdött, pacemaker-műtéten is átesett.

„Görögország lelkének egy részét veszítettük ma el. Elment Mikisz, a tanár, az értelmiségi, a radikális" - fogalmazott Lina Mendoni görög kulturális miniszter a halálhír hallatán. A zeneszerző nevét 1964-ben ismerték meg világszerte, amikor megkomponálta Mihálisz Kakojannisz rendező Zorba, a görög című filmjének kísérőzenéjét, a szirtaki sokaknak azóta Zorba táncát jelenti.



Ezernél több dalt, több szimfóniát, számtalan zenekari művet, hét oratóriumot és öt operát írt Theodorakisz. Az ő szerzeménye az Olimpiai Himnusz, amelyet első ízben 1992-ben Barcelonában játszottak, 1982-ben Jasszer Arafat kérésére ő komponálta a Palesztin Himnuszt.

Főkép forrása:
wikipedia
Címkék:
#Zene

További cikkek