Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Gálik Zoltán: Szükséges az EU és Nagy-Britannia közötti kapcsolatok újraindítása

10perc.hu
2024. 10. 16.
Gálik Zoltán: Szükséges az EU és Nagy-Britannia közötti kapcsolatok újraindítása

Gálik Zoltán szerint az EU és Nagy-Britannia közötti kapcsolatok újraindítása szükséges a kül- és biztonságpolitikai együttműködés érdekében.

A brit külügyminiszter részt vett az Európai Unió külügyminisztereinek értekezletén, ami új alapokra helyezheti az unió és Nagy-Britannia kapcsolatát - közölte az Infostart. Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense az InfoRádióban elmondta, hogy a nyáron hatalomra került munkáspárti kormány ígéretet tett a kapcsolatok újraindítására.

A külpolitikai és biztonságpolitikai együttműködés előmozdítása, valamint egy esetleges biztonságpolitikai megállapodás aláírása is a tervek között szerepel. Gálik hangsúlyozta, hogy a brit külügyminiszter részvétele az EU értekezletein különleges esemény, mivel a brexit óta csak egyszer, az ukrán háború kezdetén vett részt brit kormányfő és külügyminiszter ilyen találkozón.

A szakértő kiemelte, hogy "az Európai Uniónak és Nagy-Britanniának szüksége van egymásra." A brexit során Nagy-Britannia kilépett az európai biztonsági és védelempolitikai együttműködésekből, pedig a brit hadiipar még mindig kulcsszereplő az európai és globális szinten.

Gálik Zoltán emlékeztetett arra is, hogy az EU már 2022-ben megkezdte a tárgyalásokat a hadiipari együttműködésről, amely a strukturált együttműködés keretein belül több projektben is megnyilvánulhat. A szakértő megemlítette, hogy nemcsak az Egyesült Királyság, hanem az Egyesült Államok, Kanada és Norvégia is részt vesz bizonyos programokban.

Az EU vámuniójához azonban az Egyesült Királyság nem kíván közeledni, mivel a brexit fő üzenete az volt, hogy a szigetország önálló kereskedelempolitikát alakít ki, és a Munkáspárt a jelenlegi kormányzati ciklusban kereskedelmi együttműködést nem tervez aláírni.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek