Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Tömegesen menekülnek a Milton hurrikán elől

10perc.hu
2024. 10. 09.
Tömegesen menekülnek a Milton hurrikán elől

A Milton hurrikán, az Atlanti-óceán egyik legerősebb vihara, közeledik Florida partjaihoz, 5-ös kategóriájú intenzitással.

A Milton hurrikán, amely hétfőn 5-ös kategóriájú viharrá erősödött, hatalmas széllökésekkel és intenzív csapadékkal közeledik Florida nyugati partvidéke felé. A vihar már most jelentős zavart okozott az állam lakosságának: több ezer embert evakuáltak, miközben üzemanyaghiány és közlekedési dugók nehezítik a menekülést. A vihar hatalmas mérete miatt a szakértők óriási árhullámokat és belvízi áradásokat jósolnak, különösen a Tampa-öböl térségében. A hurrikánközpont szerint az öböl partvidékére mért közvetlen csapás 1921 óta az első ilyen méretű katasztrófa lenne - közölte a Reuters.

Tampa polgármestere, Jane Castor figyelmeztetett, hogy az evakuálási területeken maradni életveszélyes. „Ha úgy döntesz, hogy maradsz, meg fogsz halni” – mondta.

A Nemzeti Hurrikánközpont adatai szerint a Milton maximálisan 270 km/h sebességű széllökéseket produkált, ami az ötfokozatú Saffir-Simpson-skála legmagasabb fokozatának felel meg.

Az állami hatóságok több tízezer katonát mozgósítottak, hogy segítsenek a vihar utáni mentési munkálatokban. Ron DeSantis kormányzó és Joe Biden elnök sürgette a lakosságot, hogy hagyják el a veszélyeztetett területeket, mondván, hogy ez élet-halál kérdése. A vihar pusztító ereje már Mexikóban is kárt okozott, bár a jelentett károk nagyrészt kisebbek voltak.




Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek