Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Boris Johnson memoárja szerint II. Erzsébet királynő csontrákban szenvedett halála előtt

10perc.hu
2024. 10. 01.
Boris Johnson memoárja szerint II. Erzsébet királynő csontrákban szenvedett halála előtt

Boris Johnson volt brit miniszterelnök új memoárjában állítja, hogy II. Erzsébet királynő halála előtt csontrákban szenvedett.

Boris Johnson, aki 2019 és 2022 között volt az Egyesült Királyság miniszterelnöke, ellentmondásos részleteket árult el memoárjában II. Erzsébet királynő egészségi állapotáról. Johnson felidézi utolsó találkozását a Balmoral kastélyban a királynővel, ahol lemondásának hivatalos bejelentésére érkezett - közölte a CNN.

Edward Young, a királynő magántitkára figyelmeztette őt, hogy II. Erzsébet egészségi állapota jelentősen romlott a nyár folyamán. Johnson megjegyezte, hogy a királynő sápadtnak és gyengébbnek tűnt, kezén és csuklóján sötét zúzódások voltak, amik szerinte az orvosi kezelések, például a cseppek vagy injekciók következményei lehettek. Ennek ellenére elméje éles maradt, és még mindig megvillantotta híres mosolyát.

Johnson memoárja szerint már egy éve tudott róla, hogy a királynő csontrákban szenvedett, és orvosai aggódtak, hogy állapota bármikor hirtelen rosszabbodhat. Johnson visszaemlékezései az első nyilvános információk egy magas rangú kormánytisztviselőtől a királynő halálának okával kapcsolatban, mivel a hivatalos halotti bizonyítványban csak „öregség” szerepelt.

A Buckingham-palota nem kommentálta Johnson állításait, ahogy más, a királyi családról szóló könyveket sem szokott. A palota fenntartja, hogy a királyi család tagjainak ugyanolyan joguk van az orvosi magánélethez, mint bárki másnak.

Johnson könyvében felidézi, hogy az uralkodóval való heti találkozói nagy hatással voltak rá, és a királynő türelmét, vezetési stílusát és hűségét dicséri, mondván, hogy ő testesítette meg azt, ami jó az országban. A memoárban Johnson részletesen kitér II. Erzsébet utolsó napjaira a skóciai Balmoralban, ahol hivatalosan csak két nappal a királynő halála előtt távozott miniszterelnöki pozíciójából.




Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Anglia

További cikkek