Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Hillary Clinton nyilatkozata erősítheti a Trump elleni támadásokat

10perc.hu
2024. 09. 20.
Hillary Clinton nyilatkozata erősítheti a Trump elleni támadásokat

Hillary Clinton Trump elleni kijelentései olajat önthetnek a tűzre, és fokozhatják a politikai feszültséget az Egyesült Államokban a merényletkísérletek után.

Az elmúlt bő két hónapban két merényletkísérletet is elkövettek Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke és jelenlegi elnökjelöltje ellen, ami példátlan az ország történetében. A Trump elleni támadások tükrözik az amerikai társadalom mély megosztottságát és a politikai frontvonalak megmerevedését. Fekete Rajmund, Amerika-szakértő, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója szerint a társadalom már-már törzsi vonásokra hasonlító politikai táborokba szakadt, ahol nincs átjárás a két oldal között - írta a Magyar Hírlap.

Fekete arra is kitért, hogy míg az elnökjelöltek elleni merényletek nem ritkák az amerikai történelemben, Donald Trump az első elnökjelölt, aki ellen két merényletet is elkövettek, ráadásul két hónap leforgása alatt. Az esetek egyre durvább politikai retorikával párosulnak, amely mindkét táborban erősödik.

Egy nappal a legutóbbi merényletkísérlet után Hillary Clinton a CNN-en élő adásban azt nyilatkozta, hogy "meg kell állítani Donald Trumpot, hogy ne kerülhessen a Fehér Házba". Fekete szerint egy ilyen kijelentés egy korábbi first lady és elnökjelölt részéről „nem biztos, hogy célravezető” egy merényletkísérletet követően, és hozzátette, hogy az ilyen kijelentések olajat önthetnek a tűzre és ,,legitimálhatják a politikai erőszakot."

Az amerikai közbeszéd az elmúlt évtizedekben egyre keményebbé vált. Míg a kilencvenes években a választók mindössze 10%-a tartotta indokoltnak a politikai erőszakot, ez az arány 2021-re már 33%-ra nőtt. Fekete figyelmeztetett: a mostani merényletkísérletek és az uszító retorika komoly aggodalmakat keltenek a jövőbeli politikai erőszakkal kapcsolatban.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek