Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Újabb merényletkísérletet akadályoztak meg Donald Trump ellen

10perc.hu
2024. 09. 17.
Újabb merényletkísérletet akadályoztak meg Donald Trump ellen

Egy 58 éves férfit tartóztattak le, miután merényletet kísérelt meg Donald Trump ellen egy floridai golfpályán, ahol a volt amerikai elnök golfozott.

Tizenkét órán át várakozott Donald Trumpra a merényletet tervező Ryan Wesley Routh, akit a hatóságok illegális fegyvertartással vádolnak, miután a volt amerikai elnök közelében próbált támadást végrehajtani egy floridai golfpályánál. A férfit hétfőn szövetségi bíróság elé állították, ahol két rendbeli lőfegyverrel való visszaélés miatt indítottak ellene eljárást, miközben a merényletkísérlet ügyében is nyomozás folyik. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint Routh korábban elítélt bűnöző, aki nem tarthatott volna fegyvert, és a puskája sorozatszámát is eltávolították - közölte a BBC alapján a Telex.

A férfi telefonjának adatai alapján megállapították, hogy körülbelül 12 órát töltött a Trump International Golf Club melletti erdős területen, ahol a volt elnök éppen golfozott. A szövetségi ügynökök egy félautomata puskát találtak nála, miközben az általa vezetett autó rendszámát egy ellopott járműhöz kötötték. A bírósági iratok szerint, amikor a rendőrök megállították Routh-ot, és rákérdeztek, hogy tudja-e, miért vonták félre, a férfi igennel válaszolt, ezzel ismerve el a tervezett merényletet.

Ryan Wesley Routh korábban is többször összeütközésbe került a törvénnyel: 2002-ben Észak-Karolinában elítélték automata géppuska birtoklásáért, 2010-ben pedig orgazdaság miatt került börtönbe. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) már akkor figyelte a férfi tevékenységét, és a nyomozás során eddig több házkutatást is végrehajtottak korábbi tartózkodási helyein. Az FBI egyik különleges ügynöke, Jeffrey Veltri, a sajtótájékoztatón megerősítette, hogy Routh aktívan részt vett az ukrajnai háború során, önkéntesként kapcsolatban állt a konfliktusban érintett felekkel.

A merényletkísérlet során Trump biztonsági emberei lövéseket adtak le, amikor a férfi közel 250-450 méterre megközelítette a politikust, majd menekülés közben hátrahagyta fegyverét és két hátizsákot. Az 58 éves férfit később elfogták, de az eset után újabb kérdések merültek fel a Titkosszolgálat biztonsági intézkedéseit illetően, különösen a Trump elleni korábbi támadások fényében.

Joe Biden amerikai elnök az eset kapcsán kiemelte, hogy a Titkosszolgálatnak több támogatásra van szüksége a hivatalos személyek védelmében, ideértve a személyzeti állomány növelését is. A szolgálat a Trump elleni előző merényletkísérlet után is bírálatok kereszttüzébe került, amikor egy pennsylvaniai választási gyűlésen Trumpot megsebesítették, és egy résztvevő halálosan megsérült a lövöldözésben.

Donald Trump a támadás után a demokrata párt vezetőit, köztük Joe Bident és Kamala Harrist vádolta az incidenst előidéző "uszító retorikáért". A volt elnök szerint a demokraták erőszakos beszédei motiválták a merényletkísérletet, amely célja az ő politikai pályafutásának ellehetetlenítése volt. A Fox News-nak adott interjúban Trump kijelentette, hogy "az ő retorikájuk okozza, hogy rám lőnek", miközben ő az ország megmentéséért dolgozik.

A támadást követően Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra utalt, hogy a merényletkísérlet kapcsolatban állhat az amerikai kormány ukrajnai katonai támogatásával, bár Ukrajna tagadta, hogy bármi köze lenne Routh-hoz. A gyanúsított azonban több emailt küldött ukrán szervezeteknek önkéntes toborzással kapcsolatban, így a kapcsolatfelvétel ténye megmaradt a nyomozás fókuszában.




Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Donald Trump

További cikkek