Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Tarr Zoltán: Októberre halaszthatják Orbán Viktor vitáját az Európai Parlamentben

10perc.hu
2024. 09. 19.
Tarr Zoltán: Októberre halaszthatják Orbán Viktor vitáját az Európai Parlamentben

A Tisza Párt EP-küldöttségének vezetője bejelentette, hogy Orbán Viktor vitáját az Európai Parlamentben októberre halasztják, mivel a kormányfő nem tudott részt venni a tervezett eseményen, amelyet az árvíz miatt elhalasztottak.

A Tisza Párt EP-küldöttségének vezetője, Tarr Zoltán szerdán bejelentette, hogy Orbán Viktor vitája az Európai Parlamentben októberre csúszik, az árvíz miatt. A Tisza Párt kommunikálta az EP felé, hogy ne legyen elvárás Orbán megjelenésével kapcsolatban, és ne legyen nyomás a vitára. A kormányfő eredetileg szerdán tervezett beszédet az EU miniszteri Tanácsának soros magyar elnökségi programjával kapcsolatban, amit azonban az árvíz miatt törölt, így a plenáris ülésen az árvizek uniós kezeléséről vitáztak - közölte a Telex.

Tarr Zoltán hangsúlyozta, hogy az EP plenáris ülésén az árvizek témája az eredeti programot felülírva került napirendre. Az EP-t arra szorgalmazták, hogy gyorsítsák meg a kifizetéseket és biztosítsanak forrásokat az ilyen helyzetekre. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Lengyelországba utazik, ahol az érintett miniszterelnökökkel találkozik, de Tarr szerint Orbán nem lesz ott, ami sajnálatos, mert itt lehetne lobbizni a támogatásokért.

Az EP-ben tervezett árvízügyi határozat több változaton ment keresztül, ami potenciális konfliktusokat eredményezhet. Az Alternatív Visegrádi Négyek nevű csoport más pártokkal közösen próbálja képviselni a közép-európai országok érdekeit, és módosítót is benyújtottak a határozathoz.

Tarr úgy véli, fontos, hogy Ukrajna mielőbb szabaduljon a pusztítástól, de nem helyes fegyverszállítással hozzájárulni a háború meghosszabbításához. Szerinte a magyar kormány folyamatosan akadályozza új források megnyitását és a menedékkérők segítségnyújtását, ami nehéz helyzetbe hozza őket. Ezzel a kormány olyan érzetet kelt, mintha nem a megoldáson dolgozna, és a Fidesz frakciójának egy része sem támogatja a kormány döntéseit.

Az EP szerdai ülésén vitatták a magyar Nemzeti Kártya kiterjesztését oroszokra és beloruszokra is, amiről Tarr szerint nehéz álláspontot kialakítani, mivel az intézkedés körülményei nem világosak. A Tisza Párt kollégái is kérdéseket tettek fel ezzel kapcsolatban, mivel több tagállam vezetése megkérdőjelezte a kormány szándékait.

Tarr azt is elmondta, hogy Várhelyi Olivér magyar jelölt munkáját kihívások várják az Európai Bizottságban. Várhelyi új portfólióját az egészségügyi területre tették, ami Tarr szerint problémás lehet, mivel az adott országban az ágazat helyzete javításra szorul. Az EP szakbizottságai a meghallgatások során valószínűleg alaposan megvizsgálják a szakterületek problémáit. Ugyanakkor a Néppárt álláspontja az, hogy Várhelyit nem szabad elgáncsolni, csak azért, mert őt a magyar kormány delegálta.

Főkép forrása:
Tarr Zoltan (Facebook)

További cikkek