Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Eladták az első Károly király bankjegyeket

10perc.hu
2024. 08. 13.
Eladták az első Károly király bankjegyeket

Az első III. Károly király arcképével ellátott bankjegyek árverése során közel 1 millió font gyűlt össze jótékonysági célokra.

Az első Károly király arcképével ellátott bankjegyek különleges árverésén több mint 900 000 font gyűlt össze jótékonysági célokra, ami 11-szerese a pénzértéküknek. A Spink & Sons által szervezett árveréseken a gyűjtők versengtek a legalacsonyabb sorozatszámú, júniusban forgalomba került új 5, 10, 20 és 50 fontos bankjegyekért - közölte a The Guardian.

Az árverés egyik csúcspontja egy HBO1 00002 sorozatszámú 10 fontos bankjegy volt, amely 17 000 fontért kelt el, míg egy 50 fontos bankjegy 26 000 fontért talált gazdára, megdöntve a Bank of England aukcióján eladott legmagasabb árú bankjegy rekordját. Az összesen eladott bankjegyek névértéke mintegy 78 000 font volt, de a gyűjtők rendkívüli érdeklődése az árakat az egekbe repítette.

A Bank of England szerint az összegyűjtött 914 127 fontot 10 kiválasztott jótékonysági szervezetnek adományozzák, amelyek mind jelentős munkát végeznek az Egyesült Királyságban. Ezek között van a Samaritans, a London's Air Ambulance, a Trussell Trust és a Carers UK. Az árverés és a jótékonysági gyűjtés során minden egyes szervezet több mint 91 400 font támogatásban részesült.

Ez az esemény volt az első alkalom, hogy a Bank of England egy uralkodót cserélt ki a bankjegyein, hiszen a néhai II. Erzsébet királynő 1960-ban jelent meg először a bankjegyeken. A Károly király bankjegyek bevezetése nagy érdeklődést váltott ki, a júniusi napon az emberek már korán reggel sorban álltak, hogy megszerezzék az új bankjegyeket. Az újonnan bevezetett bankjegyek hamarosan megjelentek az eBay-en, ahol sok esetben az értékük többszöröséért kínálták őket.




Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Anglia

További cikkek