Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Duplájára nőtt a magyarok száma Ausztriában

10perc.hu
2024. 07. 28.
Duplájára nőtt a magyarok száma Ausztriában

Napjainkban már több, mint százezer magyar él Ausztriában.

Az elmúlt tíz év során több mint a duplájára nőtt a magyarok száma Ausztriában, és napjainkban már meghaladja a 107 ezret – derül ki a Statistik Austria friss integrációs évkönyvéből. Az Ausztriában élő magyarok átlagosan fiatalabbak, mint az ország népessége, és általában hosszú távra tervezik a letelepedést - közölte a turizmus.com.

A Statistik Austria adatai szerint január elsején mintegy 107.300 magyar állampolgár élt Ausztriában, ezzel a magyarok az ötödik legnépesebb külföldi csoportot alkotják. Az Ausztriában élő magyar állampolgárok átlagéletkora 35 év, szemben az országos átlag 43 évvel. Általánosságban elmondható róluk, hogy hosszú távra terveznek: a 10 éve bevándoroltak több mint fele 5 évnél tovább maradt Ausztriában, és a 4-5 éves korú gyerekek közel másfél százaléka magyar anyanyelvű. Az osztrák egyetemeken 2.600 magyar állampolgár tanul, ami a németek és olaszok után a harmadik legnépesebb külföldi diákcsoportot alkotja, létszámuk tíz év alatt majdnem másfélszeresére nőtt.

Az Ausztriában élő külföldi közösségek közül a magyarokra a legkevésbé jellemző a szegregáció. A bécsi GD Consulting szakmai blogja szerint az osztrák munkaerőpiacon már tavaly óta a magyar a legnépesebb külföldi munkavállaló csoport, és ha a szezonális munkavállalókat is beleszámítjuk, számuk meghaladja a 120 ezret. 

Mivel Ausztriában meghaladja az egymillió főt a külföldi foglalkoztatottak száma, így az osztrák munkaerőpiacon minden nyolcadik külföldi munkavállaló magyar állampolgár.

Az integrációs évkönyv szerint az EU keleti bővítése után Ausztriába érkező munkavállalók, köztük a magyarok, az osztrák állampolgárok átlagánál aktívabbak a munkaerőpiacon. Az ausztriai magyarok közül legtöbben az egészségügyben dolgoznak ápolóként, illetve a turizmus és vendéglátás területén találtak munkát. Az osztrák tb-vel rendelkező külföldi munkavállalók mellett jelentősen nőtt az Ausztriába ingázó magyar munkavállalók száma is, akik főleg a határ menti településekről járnak át dolgozni. Az ingázó magyarokat számosságban a románok, szlovákok és németek követik, és túlnyomó többségüket a vendéglátás és az egészségügy területén foglalkoztatják.

Főkép forrása:
Illusztráció
Címkék:
#Ausztria

További cikkek