Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Újból megválasztották Ursula von der Leyent

10perc.hu
2024. 07. 18.
Újból megválasztották Ursula von der Leyent

Újból megválasztották von der Leyent az Európai Bizottság élére.

Az Európai Parlament döntése alapján Ursula von der Leyen további öt évig vezeti az Európai Bizottságot, 401 igen, 284 nem szavazattal és 15 tartózkodással. Ez a szavazás megerősíti a néppárti-szocialista-liberális koalíció támogatását, amely Orbán Viktor ellenszavazata és olasz tartózkodás mellett jelölte őt - közölte a Telex.

Von der Leyen jelölése matematikailag is szűkös volt, mivel az abszolút többséghez 360 szavazatra volt szükség. Az Európai Parlament titkos szavazáson döntött, amelyet előbbre hoztak, hogy biztosítsák a képviselők részvételét. Von der Leyen az utolsó napokban is aktívan győzködte a képviselőket.

A Fidesz-KDNP-vel megalakult Patrióták Európáért frakciója és a szélsőbaloldaliak előre kizárták a támogatását, míg a zöldek nem zárták ki, és az euroszkeptikus ECR szabadon szavazott. Csütörtök reggel Von der Leyen hangsúlyozta a jogállamiság fontosságát az uniós támogatásokhoz és bírálta Orbán moszkvai „békemisszióját”.

A szélsőbaloldaliak a szavazás szeptemberre halasztását kérték, miután az EU bírósága kimondta, hogy az Európai Bizottság túlságosan korlátozta a koronavírus elleni oltások uniós szerződéseit. Ezt a javaslatot 101 igennel és 531 nemmel elutasították.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek