Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Le Pen és Salvini pártja is csatlakozik a Patrióták Európáért frakcióhoz

10perc.hu
2024. 07. 08.
Le Pen és Salvini pártja is csatlakozik a Patrióták Európáért frakcióhoz

A hétfőn hivatalosan megalakult frakcióhoz több ország képviselői is csatlakoztak.

Marine Le Pen pártja, a francia Nemzeti Tömörülés csatlakozik a Patrióták Európáért frakcióhoz, jelentette be Vitályos Eszter kormányszóvivő a hétfő délelőtti kormányinfón. A francia választások második fordulójában meglepetésre a harmadik helyre szorult párt döntése jelentős erősítést jelent a frakciónak - közölte a 24.hu.

Hidvéghi Balázs fideszes politikus korábban a Facebook-oldalán posztolt erről, idézve Jordan Bardella pártelnök bejelentését. "Ezzel már kilencre nőtt a tagok száma és még nincs vége!" – értékelte Hidvéghi.

Matteo Salvini, az olasz Liga párt vezetője, szintén hétfőn jelentette be csatlakozásukat a Patriótákhoz. Salvini X-en közzétett posztjában így fogalmazott: "hosszú munka után a Ligával együtt megszületik a Patrióták nagy csoportja, amely meghatározó lesz Európa jövőjének megváltoztatásában."

Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babis két hete jelentették be, hogy a Fidesz, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a cseh ANO új pártcsaládot hoznak létre Patrióták Európáért néven. A magyar miniszterelnök múlt szombaton Azerbajdzsánban jelentette be, hogy a frakció már hétfőn megalakulhat, és rögtön a harmadik legerősebb EP-frakció lesz.

Eddig a belga Vlaams Belang (Flamand érdek), a portugál Chega párt, a spanyol Vox, a hollandiai választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) és a Dán Néppárt is jelezte csatlakozási szándékát. Az európai parlamenti képviselőcsoport létrehozásához hét tagállamból legalább 23 képviselő szükséges.

A Telex közölte, hogy hétfőn hivatalosan is megalakult a frakció: "Megalakultunk! A Patrióták Európáért a 3. legnagyobb frakció az Európai Parlamentben" – jelentette be Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának elnöke X-en. A csoport létrehozásáról június 30-án írt alá Bécsben egy dokumentumot Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével és Andrej Babišsal, a cseh ANO vezetőjével. A magyar miniszterelnök másnap közölte, hogy 8-án alakulnak meg. Azóta az Identitás és Demokrácia nevű frakció (ID) szinte minden tagja bejelentette, hogy átmegy, ahogy a spanyol Vox is az Európai Konzervatívok és Reformerektől.

Az eddig nyilatkozatok alapján a csoport:

  • a Nemzeti Tömörülés (francia, ID) 30;
  • a Fidesz (független) 10;
  • a Liga (olasz, ID) 8;
  • az ANO (cseh, volt liberális, majd független) 7;
  • az FPÖ (osztrák, ID) 6;
  • a Vox (spanyol, ECR) 6;
  • a Szabadságpárt (holland, ID) 6;
  • a Flamand Érdek (belga, ID) 3;
  • a Chega (portugál, ID) 2;
  • a Dán Néppárt (ID) 1

képviselőjével mostani állás szerint elcsípi a harmadik helyet tíz országból 79 mandátummal, a Népszava tudósítója szerint viszont 84-en vannak.


Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek