Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Felavattak egy tározómedencét Párizsban az Olimpia alkalmából

10perc.hu
2024. 05. 03.
Felavattak egy tározómedencét Párizsban az Olimpia alkalmából

A tározó a Szajna folyó tisztán tartását szolgálja a versenyzők számára.

A franciaországi tisztviselők csütörtökön felavatták azt az óriási víztároló medencét, amelynek célja a Szajna folyó megtisztítása, amely az olimpiai maratonúszásnak és az olimpiai valamint paralimpiai triatlon úszószámainak helyszíne lesz a párizsi játékokon - közölte az APNews.

Amélie Oudéa-Castéra sportminiszter méltatta Párizs azon képességét, hogy "a világ összes sportolójának kivételes környezetet biztosítson a Szajnán a versenyeikhez".

Tavaly a rossz vízminőség miatt a tesztúszásokat le kellett mondani. Ennek egyik oka a heves esőzés volt, ami túlterhelte a város régi csatornázási rendszerét, így a csapadékvíz és a kezeletlen szennyvíz keveréke a Szajnába ömlött, ami nem felelt meg a biztonsági előírásoknak. Az új, Párizs Austerlitz pályaudvara mellett ásott óriási tározó célja a felesleges csapadékvíz összegyűjtése és a baktériumokkal terhelt szennyvíz Szajnába jutásának megakadályozása. A tározó 20 olimpiai úszómedence szennyezett vizét képes befogadni, amelyet mostantól kezelni fognak, ahelyett, hogy nyers állapotban a folyóba ömlene a csatornanyílásokon keresztül.

"Időben vagyunk" - mondta Marc Guillaume, a párizsi régió prefektusa. "A játékok kezdete egybeesik majd azzal a vízminőséggel, amely lehetővé teszi a versenyeket. Ez hatalmas kollektív siker."

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere megígérte, hogy maga is be fog úszni a Szajnába az olimpia előtt - esetleg Emmanuel Macron elnök úr társaságában.

Az új tárolómedence "garantálja" a víz tárolását még heves viharok esetén is, és segít a vízszint "a lehető leggyorsabban visszatérni a normális szintre" - mondta. A tározó megnyitása a tisztább folyó felé tett legújabb lépés, és egy sor újonnan épített létesítmény része, többek között egy víztisztító telepé, amelyet Champigny-sur-Marne-ban, Párizs keleti részén avattak fel múlt hónapban.

Az olimpia alatt minden nap hajnal 3 órakor vizsgálják a vizet, hogy eldöntsék, a rendezvények a tervek szerint megtarthatók-e. Ha az eredmények nem felelnének meg a szabványoknak, a rendezvényeket néhány nappal elhalaszthatják - közölték a szervezők.

A tisztítási erőfeszítések becsült költsége 1,4 milliárd euró (1,5 milliárd dollár), amelyet az állam és a helyi önkormányzatok fizetnek. "Több mint tíz éve már tapasztalható a Szajna vízminőségének jelentős javulása, és a folyó halai és vadvilága visszatértek" - mondta Hidalgo.

A párizsi szakaszon jelenleg körülbelül 35 halfaj él, szemben az 1970-es évekbeli csupán hárommal, amikor a víz a közeli ipari tevékenység miatt rendkívül szennyezett volt. A Szajnát évtizedekig elsősorban áru- és személyszállításra használták vízi útvonalként, vagy eldobott kerékpárok és egyéb szemét lerakóhelyeként. Az ottani úszás néhány kivételtől eltekintve 1923 óta illegális.


Hirdetés

További cikkek