388.95 Ft

362.02 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Feloldotta az azonos nemű kapcsolatok tiltását a Dominikai Köztársaság

10perc.hu
2024. 04. 23.
Feloldotta az azonos nemű kapcsolatok tiltását a Dominikai Köztársaság

Egy férfi pere miatt indult el az intézkedés.

Dominica Legfelsőbb Bírósága megsemmisítette a karibi szigetország konszenzusos azonos neműek közötti szexuális kapcsolatokra vonatkozó tilalmát. A bíróság úgy ítélte, hogy a törvény azon részei, amelyek bűncselekménynek minősítik az azonos neműek közötti tevékenységet, ellentétesek az ország alkotmányával - közölte a BBC.

Az LGBTQ aktivisták örömmel fogadták a döntést, "a karibi térségben zajló LGBTQ-jogokért folytatott küzdelem jelentős mérföldkövének" nevezve. A bíróság úgy ítélte, hogy a Szexuális Bűncselekmények Törvényének 14. és 16. cikkelye, amelyek a felnőttek közötti konszenzusos azonos neműek közötti szexuális tevékenységet bűncselekménnyé nyilvánították, alkotmányellenesek.

A névtelen felperes, egy nyíltan meleg férfi kijelentette, hogy a törvények arra kényszerítették, hogy "folyamatos félelemben éljen a konszenzusos szexuális tevékenységért járó büntetőjogi szankcióktól", továbbá azzal érvelt, hogy ezek a törvények "gyűlöletkeltő és erőszakos magatartásra bujtották őt és más LMBTQ-személyeket", ami megakadályozta őt abban, hogy "szabadon és méltósággal éljen és kifejezze magát".

A döntésre reagálva Daryl Phillip, a Minority Rights Dominica (MiRiDom) jótékonysági szervezet alapítója elmondta: "Ez a döntés ígéretes útra indítja Dominikát az emberek méltóságának visszaállítása, valamint az LMBT-személyek magánélethez, egészséghez, valamint a kínzás és rossz bánásmód alóli mentességhez való jogainak biztosítása felé, összhangban a nemzetközi emberi jogi kötelezettségekkel." Hozzátette azonban, hogy az ítélet nem azt jelenti, hogy "a homofóbia holnaptól megszűnik".

Az Outright International, egy emberi jogi LMBTQ NGO a következőket mondta: "A dekriminalizáció segít olyan környezetet teremteni, ahol az LMBT-személyek nyíltan élhetnek az üldöztetés félelme nélkül, és diszkrimináció nélkül férhetnek hozzá az egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz és foglalkoztatáshoz. A diszkriminatív törvények eltörlése az aktivisták, szószólók és szövetségesek fáradhatatlan erőfeszítéseinek a bizonyítéka, akik hosszú ideje küzdenek az igazságosságért és az egyenlőségért. Ez az emberi jogok győzelme, és jelentős mérföldkő a karibi térségben zajló LMBT-jogokért folytatott küzdelemben" - mondta Maria Sjödin, az Outright ügyvezető igazgatója.

A jelentés szerint az azonos neműek közötti szexuális tevékenységet az angol nyelvű karibi nemzetekben először a britek szabták meg uralmuk alatt az 1800-as években.

Az elmúlt években számos angol nyelvű karibi nemzet eltörölte ezeket a törvényeket, többek között Antigua és Barbuda, Barbados, Belize, Saint Kitts és Nevis, valamint Trinidad és Tobago. Szent Lucián is folyamatban van egy hasonló ügy.



További cikkek