387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Személyesen írta meg a nagypéntek esti meditációk szövegét Ferenc pápa

10perc/MTI
2024. 03. 26.
Személyesen írta meg a nagypéntek esti meditációk szövegét Ferenc pápa

A Colosseumnál elhangzó beszédet tizenegy évig mások fogalmazták meg.

Pápasága tizenegy éve alatt most először történt meg, hogy Ferenc pápa személyesen írta meg a nagypéntek esti keresztutat kísérő meditációk szövegét, melyek a Colosseumnál hangzanak majd el.

A keresztút tizennégy stációjához írt szövegeket pénteken hozzák nyilvánosságra. Akkor derül ki, hogy az idén kik viszik majd a keresztet a Colosseumtól az ókori amfiteátrummal szemközti magaslatig haladó passió különböző állomásain.

Ez az első alkalom Ferenc pápa 2013-ban történt megválasztása óta, hogy az egyházfő személyesen írta meg a meditációkat. Korábban azok szövegét a pápa minden évben másra bízta: volt, amikor püspök írta a meditációkat, máskor szerzetes, családok tagjai, fiatalok, misszionáriusok, házastársak, migránsok vagy háborús menekültek.

Tavaly a nagypénteki meditációkat azokból a tanúvallomásokból rakták össze, melyeket Ferenc pápa apostoli útjain hangzottak el.

Elődei, II. János Pál és XVI. Benedek több alkalommal személyesen írták meg a meditációk szövegét.

Az idei meditációk az Imában Jézussal a kereszt útján címet kapták.

A Vatikán közlése szerint a lelki elmélkedések "kevésbé közvetlenül, de széles értelemben az aktualitáshoz" kötődnek.

Ami Ferenc pápa részvételét illeti a nagypéntek esti keresztúton, a Vatikán egyelőre nem erősítette meg és nem is cáfolta az egyházfő jelenlétét a Colosseumnál. Gyengélkedése miatt Ferenc pápa tavaly lakóhelyéről, a vatikáni Szent Márta-házból követte a Colosseumnál tartott keresztutat.

Az idei virágvasárnapi misén először történt meg, hogy Ferenc pápa nem olvasta fel előre megírt beszédét, hanem a homília helyett néma csendben maradt.

Főkép forrása:
Wikimedia Commons/Marco Garro

További cikkek