387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Jogszabályt hagyott jóvá az EU az újságírók védelmében

10perc/MTI
2024. 03. 26.
Jogszabályt hagyott jóvá az EU az újságírók védelmében

Az új szabályok egyaránt biztosítják a polgárok és az újságírók jogait is.

Az Európai Unió Tanácsa új jogszabályt fogadott el a tömegtájékoztatás szabadságának védelmére, a médiapluralizmus és a szerkesztői függetlenség szavatolására, illetve az újságírók és a médiaszolgáltatók politikai befolyással szembeni védelmére.

A brüsszeli közlemény szerint a tömegtájékoztatás szabadságáról szóló uniós jogszabály (EMFA) közös keretet hoz létre a médiaszolgáltatások számára az EU belső piacán, megkönnyítve számukra az EU-n belüli határokon átnyúló működést.

Az új szabályok biztosítják a polgárok jogát a szabad és sokszínű információkhoz való hozzáféréshez, és meghatározzák a tagállamok felelősségét az információk védelméhez szükséges megfelelő feltételek és keretek biztosításában - részletezték. Célja, hogy biztosítékokat vezessen be a szerkesztői döntésekbe való politikai beavatkozás elleni küzdelemre mind a magán-, mind a közszolgálati médiaszolgáltatók esetében, az újságírók és forrásaik védelmére, valamint a tömegtájékoztatás szabadságának és sokszínűségének szavatolására.

"A rendelet választ ad a média megosztottságával, valamint a médiatulajdon átláthatóságának és az állami hirdetési források médiaszolgáltatók közötti elosztásának hiányával kapcsolatos aggodalmakra." 

A jogszabály létrehozza a médiaszolgáltatások független európai testületét, mely a nemzeti médiahatóságokból fog állni. Célja, hogy előmozdítsa az új törvény és az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv rendelkezéseinek alkalmazását valamennyi tagállamban, többek között azáltal, hogy véleményeket ad ki és segíti az Európai Bizottságot iránymutatások kidolgozásában.

A rendelet aláírása és kihirdetése után 20 nappal lép hatályba.
Főkép forrása:
Freepik

További cikkek