387.72 Ft

359.70 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Súlyos terrortámadás Moszkvában

10perc/MTI
2024. 03. 22.
Súlyos terrortámadás Moszkvában

Lövöldözés és több robbantás történt a Moszkvától északnyugatra fekvő Krasznogorszkban egy Crocus City Hall nevű koncerthelyszínen.

Pénteken este több fegyveres rontott be a moszkvai Crocus City Hall koncertterembe, és automata fegyverekkel tüzet nyitottak a tömegre. A támadásban legalább 40 ember meghalt, több mint 100-an megsérültek, a koncertterem pedig lángba borult.

A támadás alig néhány nappal azután történt, hogy Vlagyimir Putyin elnök egy megrendezett választáson megszilárdította hatalmát. A támadók kiléte és motivációja egyelőre nem tisztázott, az orosz hatóságok terrorcselekményként vizsgálják az esetet - írja az AP.

A Crocus City Hall egy 6000 férőhelyes koncertterem Moszkva nyugati peremén. A támadók robbanóanyagot is bevetettek, hatalmas tűz ütött ki, és beszakadt a tetőszerkezet. A tüzet azóta sikerült megfékezni.

Ez az elmúlt évek leghalálosabb terrortámadása Oroszországban.

A Interfax hírügynökség a biztonsági szolgálatokra hivatkozva közölte, hogy a támadók legkevesebb öten voltak, terepruhát viseltek, és gépfegyverből nyitottak tüzet a Crocus City Hall nevű hangversenyteremben és az épület előcsarnokában.

Az épületből több száz embert menekítettek ki.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester "hatalmas tragédiának" nevezte a történteket. Az orosz külügyi szóvivő terrorista támadásnak minősítette a történteket. Arról, hogy kik voltak a támadók és mi volt az indítékuk, egyelőre semmit nem tudni.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója a Telegram bekegyzésben reagált a moszkvai terrortámadásra. Leszögezte, hogy Ukrajnának semmi köze a Crocus City Hall bevásárlóközpontban lezajlott fegyveres merénylethez.

Az amerikai nagykövetség korábban már figyelmeztetett

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége március 7-én már figyelmeztette állampolgárait szélsőségesek által elkövetett terrortámadások veszélye miatt.

Oldalukon azt írták, hogy a nagykövetség figyelemmel kíséri azokat a jelentéseket, amelyek szerint a szélsőségesek a közeljövőben nagyszabású moszkvai összejöveteleket, köztük koncerteket terveznek megtámadni, és az amerikai állampolgároknak azt tanácsolják, hogy a következő 48 órában kerüljék a nagyszabású összejöveteleket.

Főkép forrása:
Wikimedia Commons/Andrey Filippov

További cikkek