Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Külföldi diákokat támadtak meg ramadáni imáik miatt

10perc.hu
2024. 03. 18.
Külföldi diákokat támadtak meg ramadáni imáik miatt

Rendőrségi források szerint öt diákot kezeltek sérülésekkel.

Az indiai rendőrség letartóztatott öt embert, miután nemzetközi diákokat támadtak meg egy egyetemi szállóban, miközben ramadáni imát mondtak. A tisztviselők szerint az ima helyéről szóló heves vita vezetett a fizikai támadáshoz a nyugat-indiai Gudzsarát Egyetemen szombaton - közölte a BBC.

Az indiai külügyminisztérium közölte, hogy a gudzsaráti kormány "szigorúan fellép" az elkövetőkkel szemben.

GS Malik, Ahmedabad város rendőrkapitánya újságíróknak elmondta, hogy mintegy kéttucatnyi ember lépett be szombat este a kollégiumba, és tiltakozott az imádkozó diákok ellen, arra kérve őket, hogy ezt egy mecsetben tegyék meg.

"Vitatkoztak a kérdésen, bántalmazták őket és köveket dobáltak. Megrongálták a szobáikat is" - mondta, hozzátéve, hogy egy csoportot hoztak létre az ügy kivizsgálására.

Egy másik magas rangú rendőrségi tisztviselő elmondta, hogy az öt letartóztatott férfi neve Hitesh Mewada, Bharat Patel, Shitij Pandey, Jitendra Patel és Sunil Dudhirua. A rendőrség őrizetbe vételük alatt nem tettek nyilvános nyilatkozatot. Hozzátette, hogy hamarosan több embert is letartóztathatnak.

A rendőrség nem erősítette meg, hogy a férfiak kapcsolatban állnak-e valamilyen politikai vagy vallási szervezettel.

A BBC Gujarati tudósítói, akik szombaton a helyszínen jártak, elmondták, hogy köveket és összetört járműveket láttak a helyszínen. Az interneten terjedő videókon látható, amint a tömeg hindu vallási jelszavakat hangoztat, miközben megtámadják a diákokat, megrongálják a járműveket és kövekkel dobálják őket.

A sérült diákok közül hármat már kiengedtek a kórházból, míg két másik diák állapota stabil. Navid Siddique, a támadásban megsérült afganisztáni diák a Times of India újságnak elmondta, hogy ő és más diákok éppen a ramadán idején szokásos esti imát, a Taraweeh-t mondták el, amikor három ember belépett a szállóba, és kérdezgetni kezdte őket. "Veszekedés alakult ki, majd egy nagyobb tömeggel tértek vissza, kövekkel, vascsövekkel felfegyverkezve, és ránk támadtak. A szállóban randalíroztak, megtámadták a diákokat a szobáikban, valamint megrongálták a tulajdonukat és a járműveket." 

Noman, egy másik afganisztáni diák elmondta, hogy hasonló incidensek már korábban is történtek. "Nagy a kockázat itt a más országokból érkező diákok számára."

A rendőrség szerint mintegy 300 külföldi diák - sokan Afganisztánból, Srí Lankáról és afrikai országokból - tanulnak az egyetemen. A jelentések szerint a sérült diákok a szövetségi kormány által támogatott Indiai Kulturális Kapcsolatok Tanácsának ösztöndíjával tartózkodtak Indiában.


Főkép forrása:
Freepik

További cikkek