Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Lemond Haiti vezetője

10perc
2024. 03. 12.
Lemond Haiti vezetője

Ariel Henry, Haiti bajba jutott miniszterelnöke lemondott, miután hetek óta egyre nagyobb káosz uralkodik a karibi országban, ahol bandák támadják a kormányzati struktúrákat, és a társadalmi rend az összeomlás szélén áll.

Henry hétfőn késő este videóbeszédben közölte, hogy kormánya egy átmeneti tanács felállítása után távozik a hatalomból, és hozzátette: "Haitinek békére van szüksége. Haitinek stabilitásra van szüksége".A kormányom a tanács beiktatása után azonnal távozik. Mi leszünk az ügyvivő kormány, amíg nem neveznek ki miniszterelnököt és új kabinetet." 

Henry tanácsadója elmondta, hogy Henry az új ideiglenes kormány megalakulásáig marad a szerepében. A Karibi Közösség és Közös Piac (CARICOM) hétfői jamaicai ülésén közölte, hogy megállapodott egy átmeneti tanács felállításáról, amely megteremti a haiti választások alapjait - közölte a CNN.

"Örömmel jelentjük be az átmeneti kormányzási megállapodás melletti elkötelezettséget, amely előkészíti a békés hatalomváltást, a kormányzás folyamatosságát és a közeljövő biztonságát szolgáló cselekvési tervet, valamint a szabad és tisztességes választásokhoz vezető utat. Továbbá biztosítani kívánja, hogy Haitit a jogállamiság szabályai szerint kormányozzák majd" - mondta sajtótájékoztatóján Irfaan Ali, Guyana vezetője és a CARICOM elnöke, akit más karibi vezetők kísérnek.

Amikor a múlt héten a legsúlyosabb erőszak kitört, Henry Kenyában tartózkodott, hogy aláírjon egy megállapodást, amelynek értelmében 1000 kenyai rendőrt küld a karibi országba, hogy helyreállítsa a biztonsági helyzetet, amely felett kormánya elvesztette az ellenőrzést. Nem tudott visszatérni Haitire, mivel a főváros, Port-au-Prince repülőtere körül romlott a biztonsági helyzet. A szomszédos Dominikai Köztársaságon keresztül történő utazás tervét elvetették, miután az ottani kormány megtagadta az engedélyt a repülőgép leszállására. A múlt hét óta az Egyesült Államok Puerto Ricó-i területén tartózkodik.

"Az Egyesült Államok 300 millió dollárral járul hozzá a kenyai vezetésű többnemzeti biztonsági misszióhoz" - közölte Antony Blinken külügyminiszter, miután részt vett a CARICOM hétfői ülésén. Bejelentette továbbá, hogy további 33 millió dollárral "humanitárius segítséget nyújt a haiti népnek".

Főkép forrása:
rawpixel

További cikkek