Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Az indonéziai Batik Air vizsgálat alá került, miután két pilótájuk elaludt repülés közben

10perc
2024. 03. 11.
Az indonéziai Batik Air vizsgálat alá került, miután két pilótájuk elaludt repülés közben

Indonézia vizsgálatot folytat a Batik Air helyi légitársaság ellen, miután mindkét pilótáról kiderült, hogy 28 percre elaludt a repülés közepén.

A két férfi - akiket mindketten ideiglenesen felfüggesztettek - elaludt a január 25-én Sulawesi szigetéről a fővárosba, Jakartába tartó járat során. Egyikük állítólag fáradt volt az újszülött ikrek gondozásában való részvétel miatt.

Az Airbus A320-as rövid időre letért a pályáról, de biztonságosan leszállt, és mind a 153 utas és a személyzet tagja sértetlenül megúszta - közölte a BBC.

A 32 éves pilóta fél órával a felszállás után szólt a másodpilótájának, hogy vegye át a repülőgép irányítását, mondván, hogy pihennie kell. A közlekedési minisztérium jelentése szerint a 28 éves másodpilóta beleegyezett.A másodpilóta azonban véletlenül elaludt. A jelentés szerint a felesége éppen akkor adott életet egy hónapos iker babáknak, és ő segített a gyermekfelügyeletben. A jakartai légiforgalmi irányítás az utolsó rögzített adás után megpróbált kapcsolatba lépni a Batik Air A320-asának pilótafülkéjével, de nem kapott választ. A rádiócsend 28 percig tartott, amíg a vezető pilóta fel nem ébredt, és észre nem vette, hogy másodpilótája is elaludt. A pilóták ezután válaszoltak a Jakartából érkező hívásokra, és biztonságosan leszállították a gépet.

A repülés előtti orvosi vizsgálatok szerint a férfiak repülésre alkalmasak voltak. A vérnyomásuk és a szívritmusuk normális volt, az alkoholtesztek pedig negatívak lettek.

De bár a pilóták teljesen kipihentnek tűntek, a vizsgálatok nem tudták megállapítani, hogy a pihenésük minősége megfelelő volt-e - mondta Alvin Lie repülési szakértő.

A hatóságok most "szigorúan megrovásban részesítették" a Batik Air-t az incidens miatt, és Indonézia légiközlekedési vezetője, M Kristi Endah Murni azt mondta, hogy a Batik Air-nek jobban oda kellene figyelnie a személyzet pihenőidejére. A Batik Air közölte, hogy "megfelelő pihenési politikával működik", és hogy "elkötelezett az összes biztonsági ajánlás végrehajtása mellett".

2019-ben ugyanez a légitársaság kényszerleszállásra kényszerült, miután a pilóta elájult.

Főkép forrása:
Freepik (Illusztráció)

További cikkek