Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Gyorsabb határellenőrzés várja a magyar utasokat Bulgáriában

10perc.hu
2024. 03. 07.
Gyorsabb határellenőrzés várja a magyar utasokat Bulgáriában

2024. március 31-től Bulgária részlegesen csatlakozik a schengeni övezethez, ami jelentősen leegyszerűsíti a határellenőrzést a légi és tengeri utazók számára.

A schengeni csatlakozásnak köszönhetően a szófiai repülőtéren gyorsabban zajlik majd az ellenőrzési folyamat. A 2-es terminálon már március 6-tól elektronikusan ellenőrizhetjük a beszállókártyákat a biztonsági ellenőrzés előtt. Ezen kívül az érkező utasokat is egyszerűsített eljárások várják, az induló országuktól függően - írja a Roadster.

Schengeni övezetből érkezők a leszállás után a poggyászukért mehetnek útlevélellenőrzés nélkül. Nem schengeni országokból érkezőknek azonban továbbra is az útlevélellenőrzéshez kell menniük először.

A változások eredményeként a reptér utasainak kétharmada gyorsabban áthaladhat a terminálokon. A járatokat is átszervezik az 1-es és 2-es terminálok között. A légitársaságokkal együttműködve tájékoztatják az utasokat a változásokról, hogy senki ne menjen rossz terminálra.

A szófiai reptéren 2023 első félévében 3,4 millió utas fordult meg, ami 0,7%-kal kevesebb, mint a járvány előtti időszakban volt. Bulgária tervei között szerepel a szárazföldi határellenőrzés eltörlése is, de ez egyelőre nem valósulhat meg.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek