386.18 Ft

355.40 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Donald Trump megnyerte a New Hampshire-i előválasztást

10perc.hu
2024. 01. 24.
Donald Trump megnyerte a New Hampshire-i előválasztást

Donald Trump volt amerikai elnök győzelmét hozta a New Hampshire-i republikánus előválasztás, amelyen a választók arról döntöttek, hogy kit szeretnének a republikánus elnökjelöltként látni a novemberi választáson.

A szavazatok több mint 90 százalékának összesítése után Donald Trump volt elnök csaknem 55 százalékon állt, míg párton belüli kihívója, Nikki Haley korábbi dél-karolinai kormányzó 43 százalékot ért el. Az eredmények tükrözik az előzetes várakozásokat, amelyek arról szóltak, hogy az északkeleti szövetségi államban Nikki Haley lemaradása jóval kisebb Donald Trumphoz képest, mint az országos átlag, illetve a január 15-én jelölőgyűlések formájában megtartott Iowa állambeli előválasztáson - írja az AP.

A választók kiemelt érdeklődését jelzi, hogy a republikánus elnökjelöltek versenyében mintegy 300 ezer, többségében republikánus regisztrált szavazó nyilvánított véleményt, ami az állam történetében rekordnak számít.

Donald Trump, a Nashau városában tartott hivatalos eredményváró ünnepséget

Köszönetet mondott a támogatásért, és felhívta a figyelmet arra, hogy New Hampshire-ben politikai pályája harmadik előválasztási győzelmét aratta. A korábbi elnök élesen bírálta egyetlen republikánus párton belül versenyben maradt ellenfelét, akit azzal vádolt, hogy alaptalanul nyilvánította magát győztesnek előzetesen.

Donald Trump egyben saját politikai tervei közül kiemelte az Egyesült Államok határőrizetének szigorítását, amiben szerinte Joe Biden kormányzata teljes kudarcot vallott, valamint a hivatalban lévő elnököt ismét alkalmatlannak mondta az elnöki feladatok ellátására.

Nikki Haley, a Concord városában tartott eredményváró eseményen nyilatkozott

Közölte, hogy az elért eredmény ellenére is tovább harcol az elnökjelöltségért, és minden energiáját a számára hazai közegre, Dél-Karolina államra koncentrálja, ahol február második felében tartják az előválasztást. Trumpról azt mondta, hogy vezetésével a republikánusok nem lesznek képesek győzelemre az őszi elnökválasztáson.

A legközelebbi előválasztást február első hetében Nevada államban tartják, azon az előrejelzések szerint Donald Trumpnak nem lesz esélyes kihívója. Ezzel a győzelemmel egyre biztosabbá válik a Joe Biden elnök elleni novemberi visszavágó.

Főkép forrása:
Az Egyesült Államok kormánya, rawpixel.com

További cikkek