Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Donald Trump fellebbezett a választási indulását tiltó döntések ellen

10perc, MTI
2024. 01. 04.
Donald Trump fellebbezett a választási indulását tiltó döntések ellen

Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke fellebbezést nyújtott be a szövetségi Legfelsőbb Bíróságon a két államban hozott, őt a választási indulásból kizáró döntések ellen.

Donald Trump ügyvédei azt állítják, hogy a két államban hozott döntések nem állják ki a törvényesség próbáját, mivel Trump zendülésben való bűnössége nem nyert jogi értelemben megállapítást.

A Colorado állam legfelsőbb bírósága decemberben úgy döntött, hogy Trumpra alkalmazható az Egyesült Államok alkotmányának 14-es kiegészítése, amely zendülésben érintett választott tisztségviselőt kizár a további közhivatali pozíció viseléséből.

Maine állam közigazgatási vezetője szintén úgy döntött, hogy Trump érintettsége a 2021. január 6-i eseményekben kimeríti a zendülésben való bűnösséget.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának a következő napokban döntést kell hoznia arról, hogy befogadja-e a fellebbezést, és hogy gyorsított eljárásban vizsgálja-e azt.

A cikk végén érdemes megemlíteni, hogy a két államban március elején tartják az előválasztást, amelynek során az állam republikánus lakói arról dönthetnek, hogy kit szeretnének elnökjelöltjükként látni a novemberi elnökválasztáson.

Főkép forrása:
Az Egyesült Államok kormánya (rawpixel.com)

További cikkek