386.18 Ft

355.40 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Donald Trumpot kizárták az elnökválasztási indulásból Maine államban

10perc, MTI
2023. 12. 29.
Donald Trumpot kizárták az elnökválasztási indulásból Maine államban

Viszont Colorado államban Trump indulhat az előválasztáson.

Maine állam demokrata párti vezetője, Shenna Bellows csütörtök este döntött úgy, hogy kizárja Donald Trumpot az elnökválasztási indulásból.

A döntés oka az, hogy Bellows szerint Trump a 2021. január 6-i eseményekben játszott szerepe miatt zendülésben való részvétellel vádolt. A döntés ellen fellebbezést nyújtottak be, így a végső döntés a szövetségi legfelsőbb bíróságon születhet meg.

Colorado államban Trump indulhat az előválasztáson
Colorado állam demokrata párti vezetője, Jena Griswold csütörtökön közölte, hogy Donald Trump szerepelni fog az állam republikánus előválasztási szavazólapján.

A döntés oka az, hogy a republikánus párt helyi szervezete fellebbezést nyújtott be a szövetségi legfelsőbb bíróságon. A republikánus párt coloradói szervezete mellett Trump kampánycsapata is jelezte, hogy megtámadja a coloradói döntést a szövetségi legfelsőbb bíróságon.

Michigan államban marad a lehetőség Trump indulására
Michigan állam legfelsőbb bírósága szerdán úgy határozott, hogy nem zárja ki Donald Trumpot az elnökválasztási indulásból. A döntés oka az, hogy a bíróság szerint Trump nem szegte meg az alkotmány 14. kiegészítését, amely a zendülésben való részvételt tiltja.

Egyéb államokban is indítottak pert Trump indulása ellen
Donald Trump választási indulásának megakadályozására több államban is indítottak pert különböző szervezetek. A pereket Texasban, Nevadában és Wisconsinban is megvizsgálták, de a döntések eltérőek voltak.

Az Egyesült Államokban Iowában kezdődik az előválasztások folyamata
Az Egyesült Államokban január 15-én kezdődik az előválasztások folyamata, amely során minden államban voksolnak a republikánus szavazók elnökjelöltjükről.

Coloradóban március 5-én, az úgynevezett szuperkedden határoznak a jelölt személyéről, amikor további 14 államban is megtartják az előválasztást. Michiganben február végén és március első napjaiban döntenek a republikánus választók, hogy kit szeretnének jelöltjükként látni a 2024. novemberi elnökválasztáson.

Főkép forrása:
Az Egyesült Államok kormánya (rawpixel.com)
Címkék:
#Donald Trump

További cikkek