393.25 Ft

363.68 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Bizarr módszer! Keselyűkkel keresi a halottakat az izraeli hadsereg

10perc.hu
2023. 11. 10.

Az ötlet az EITAN-tól, az izraeli hadsereg azon egységétől származik, amely az eltűnt katonák felkutatásával foglalkozik.

Keselyűkre szerelt chipek továbbította adatok segítségével kutatnak a Hamász palesztin iszlamista szervezet által október 7-én Izrael ellen elkövetett támadás eltűntjeinek maradványai után - közölte az AFP francia hírügynökséggel a program vezetője. Az ötlet az EITAN-tól, az izraeli hadsereg azon egységétől származik, amely az eltűnt katonák felkutatásával foglalkozik.

"Amikor elkezdődött a háború, megkerestek az EITAN tartalékosai. Megkérdezték, hogy a madaraim tudnának-e valamiben segíteni" - mondta az AFP-nek Ohad Hacofe, az Izraeli Természetvédelmi és Nemzeti Park Hatóság kihalóban lévő madárfajokkal foglalkozó programjának igazgatója.

A keselyűk dögevő ragadozó madarak, széles látómezővel, amelynek segítségével a magasból fel tudják fedezni a táplálékuk fő részét képező tetemeket – írta az ATV. A program keretében több száz, GPS-jeladóval ellátott ragadozó madarat figyelnek meg, hogy megismerjék a vándorlási útvonalaikat, tanulmányozzák a táplálkozási szokásaikat és a veszélyeztetett fajokra leselkedő veszélyeket.

Október 23-án egy ritka fehérfarkú rétisast láttak Beeri, a Hamász által megtámadott egyik kibuc közelében, majd másnap a falunál. Innen támadt a tudós ötlete. "Elküldtem az adataimat a hadseregnek. Azonosították őket, és négy holttestet találtak meg. Egy másik madártól, egy héjasastól származó információk révén újabb holttesteket tudtak izraeli területen fellelni" - mondta Ohad Hacofe.

Több száz, eltűntként nyilvántartott ember holtestét még nem sikerült megtalálni, illetve azonosítani. A programigazgató szerint a módszerrel rá tudnak lelni az eltűnt hozzátartozókra. A rendőrség legutóbbi közlése szerint 843 polgári személy és 351 katona holttestét azonosították.

Főkép forrása:
AFP

További cikkek