Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Izraeli-palesztin háború: borzalmas kínokat élnek át a Hamasz túszai

10perc.hu
2023. 10. 17.
Izraeli-palesztin háború: borzalmas kínokat élnek át a Hamasz túszai

Az izraeli hadsereg átadta a Nemzetközi Vöröskeresztnek a terroristák által elrabolt foglyok és eltűnt személyek egészségi válsághelyzetéről szóló jelentést.

Az orvosi értékelés szerint az elhurcolt emberekösszesen közel 200 személy egy része közvetlen életveszélyben van, és sokan közülük elviselhetetlen szenvedéseket élnek át. A családoktól kapott információk alapján az erőszakkal Gázába szállított túszok között vannak Parkinson-kóros és szklerózis multiplexes betegek, speciális szükségletű emberek, csecsemők és idősek szenvednek a kegyetlen körülmények miatt, miközben az idő kritikusan fogy - írja az Israel National News.

A Nemzetközi Vöröskeresztnek átadott jelentés szerint a Hamasz foglyai között van egy olyan 9 hónapos csecsemő, akit csak speciális tápszerrel lehet táplálni. Három, egyenként 5, 13 és 16 éves autista gyerek igényel különleges segítséget. Egy 23 éves nő kezeletlen lőtt sebbel került a Hamász kezére, de vannak és amputált végtagú sebesültek is.

A felnőttek közül egy 27 éves Crohn-betegségben szenvedő, folyamatos orvosi felügyeletet igénylő nő állapota folyamatosan romlik, csakúgy mint annak a súlyos autoimmun betegségben szenvedő férfinak, aki kórházi kezelésről érkezett éppen haza a támadás előtti napokban.

Még kiszolgáltatottabb helyzetben vannak az idős személyek: egy 85 éves asszonynak szívelégtelensége, vesebetegsége, asztmája és szívritmuszavara van, egy másik idős nagymama pedig Parkinson-kórban és daganatos betegségben szenved.


Felmerült a gyanú, hogy a Gáza mellett, izraeli kibucokban dolgozó palesztin vendégmunkások egy része is segítette a Hamász támadását     Fotó: BBC


Az ATV tudósítása szerint az orvoscsoport közölte, hogy a terrortámadásban megsérült és megkínzott személyek állapotáról semmilyen információval nem rendelkeznek, közülük vélhetően többen már nincsenek életben. Súlyos traumák érték a megerőszakolt nőket is. A jelentést a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága képviselője átvette, és jelezték az izraeli orvosi bizottságnak, hogy amint információhoz jutnak, megosztják velük.

Golan Vach, az izraeli Nemzeti Mentőegység (NRU) ezredese a brit The Sunnak úgy nyilatkozott: a Gáza mellett, izraeli kibucokban dolgozó palesztin vendégmunkások egy része is segítette a Hamász támadását.

"Azért tudták ezt, mert jól ismerték a közösségeket, melyeket elárultak. Ez bennfentes munka volt” – fogalmazott. Az információt az izraeli tiszt a Be’eri kibuc túlélőitől szerezte, akik felismerték a Hamász támadói közt azokat a munkásokat, akik „békeidőben” náluk dolgoztak.

Vach hozzátette: "a Hamász határkerítésen áttörő, majd a Gáza melletti kibucokban mészárló fegyvereseit rengeteg palesztin fosztogató is követte. Ők szerinte pontosan tudták, hogy mely otthonokban, hol vannak az értéktárgyak és magukkal vitték ezeket Gázába" - idézi a Portfolio.

Izrael megölt négy beszivárgó terroristát a libanoni határnál - közölte a hadsereg szóvivője. "Az izraeli hadsereg megtámadta a terrorista osztagot, amely a libanoni határnál megközelítette a kerítést, és robbanószerkezetet próbált elhelyezni Hanita mellett" - értesítette az újságírókat a katonai szóvivő.


Főkép forrása:
ATV

További cikkek