Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Komoly fordulat jöhet a háborúban? Ukrajnába mennek a Gripenek

10perc.hu
2023. 09. 18.
Komoly fordulat jöhet a háborúban? Ukrajnába mennek a Gripenek

Lehet, hogy hamarosan légicsatában is bizonyíthatja képességeit a svéd harci gépek.

Svéd sajtóértesülések szerint a stockholmi kormány komolyan fontolgatja, hogy JAS 39 Gripen vadászbombázókat küldjön Ukrajnának - írja az Infostart. A lap szerint a Gripen remek választás lenne az ukránoknak, ugyanis a svédek éppen egy, a most folyó háborúhoz hasonló helyzethez fejlesztették ki ezt a harci gépet.

Ugyanis Svédország korábban egyáltalán nem zárta ki, hogy hatalmas déli szomszédja, az egykori Szovjetunió egyszer csak rátámad. Márpedig az alig tíz és fél milliós ország csak akkor vehette volna fel eséllyel a harcot a szovjet haderővel, ha sikerül kivívnia a légi fölényt.

A Gripen szállítása az ukránoknak a svédeknek is megérné, hiszen nyilván a gépek legalább egy részéért fizetnének az ukránok. De ennél sokkal fontosabb lenne, hogy a Gripen végre harcban is bizonyíthassa képességeit.


Megfelelő rakétafegyverzettel veszélyes ellenfelei lehetnének az orosz harci gépeknek    Fotó: RTL


A lap szerint valami már megindult a két fél között: május végén a svéd védelmi miniszter egy tévéinterjúban közölte, hogy kormánya "pozitív szellemben" vizsgálja az ukránok Gripen iránti érdeklődését. Pål Jonson szerint engedélyezhetik, hogy ukrán pilóták kipróbálják a JAS 39-est és a gép szimulátorát, illetve a szakértőik tanulmányozhatják a Gripen földi támogató rendszereit.

Állítólag 16-18 repülőgép átadásáról lenne szó első körben. Mivel a svéd légierő jelenleg a Gripen C/D változatából 98 darabbal rendelkezik, ekkora mennyiség azért érzékenyen érintené az ország védelmi képességeit. Persze Svédország lényegében már a NATO tagja – még ha Magyarország és Törökország eddig nem is hagyta jóvá a csatlakozást –, így számíthat a szövetség védelmére.

Viszont van raktáron 24 darab, valószínűleg a legelső, A/B sorozatból való Gripen, amelyek vagy átépítésre, vagy szétbontásra várnak. Noha ezek valamivel gyengébb elektronikával rendelkeznek, megfelelő rakétafegyverzettel mégis veszélyes ellenfelei lehetnének az orosz harci gépeknek.

Főkép forrása:
ATV

További cikkek