Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Itt a fordulat! Az ukrán hadsereg áttörte az orosz védelem első vonalát

10perc.hu
2023. 08. 26.
Itt a fordulat! Az ukrán hadsereg áttörte az orosz védelem első vonalát

Az Egyesült Államok fegyveres erőinek vezérkari főnöke szerint a nyolc héttel ezelőtt megindult, lassú és sok áldozattal járó ukrán ellentámadás kezdi teljesen felőrölni az orosz hadsereget.

Az ukrán ellentámadás lassú és sok áldozattal jár, de az ukrán fegyveres erők áttörték az orosz védelem első vonalát, nyilatkozta Mark Milley tábornok, az Egyesült Államok fegyveres erőinek vezérkari főnöke a jordániai köztévének augusztus 25-én adott interjújában, amit többek között a The New Voice of Ukraine is szemlézett.

Az ukrán hadsereg nyolc héttel előtt lendült ellentámadásba, és lehet, hogy kívülről lassúnak tűnik az offenzíva, de folyamatos fejlődés figyelhető meg: mostanra az ukrán csapatok naponta 400-500 métert haladnak előre, néha akár egy kilométert is.

Átlépték az első, fő védelmi vonalat. Ez a védelmi vonal, amelynek előkészítésével az oroszok hónapokat töltöttek: mindent elaknásítottak, lövészárkokat ástak, tankellenes betonakadályokat telepítettek. Az ukránok katonai ereje nagy és még nem is vettek be mindent, hangsúlyozta Milley.


Az ukránok sikeresen megvetették a lábukat Robotin térségében és erős tüzérségi és légi támogatással nyomulnak tovább dél felé      Fotó: Telegram


„Bár még túl korai megítélni a támadás sikerét vagy kudarcát, egyértelmű, hogy eddig részsikert sikerült elérni” – mondta Milley, aki szerint az ellentámadás sebessége lassabb a vártnál, de ez nem ritka a háborúban, hiszen a háború papíron más, mint a valóságban.

Az rtl.hu cikke szerint a héten Valerij Zaluzsnyij, Ukrajna főparancsnoka elutasította az ellentámadás „lassú ütemével” kapcsolatos kritikákat. A nyugati sajtóban megjelent kritikákra válaszul azt mondta, sok – többnyire név nélkül nyilatkozó – szakértő és illetékes nincs tisztában az ukrajna elleni háború természetével. Zaluzsnyij azt közölte, hogy az ukrán erők az áttörés küszöbén állnak – ezt látszik most megerősíteni Mark Milley nyilatkozata.

A délkeleti frontra összpontosító Ukrán Fegyveres Erők az elmúlt napokban egy Zaporizzsja megyei falu, Robotin térségében gyakorolták a legnagyobb nyomást az orosz egységekre. A Melitopol irányába nyomuló ukrán csapatok augusztus 22-én behatoltak a faluba és felszabadították azt, közölte az ukrán védelmi minisztérium.


Az ukrán hadsereg a most látható offenzívában minden korábbinál több páncélost és harcjárművet vetett be    Fotó: CNN


A CNN legutóbbi hírösszefoglalója szerint minden jel arra utal, hogy az ukrán erők csakugyan áttörték az orosz védelem fő vonalát, Zaporizzsja megyében és egyre szélesedő éket vernek Tokmak város irányába, miközben egyre több rakétatámadást hajtanak végre krími célpontok ellen, módszeresen megsemmisítve az orosz lőszerlerakatokat és az utánpótlási útvonalakat.

Orosz katonai bloggereket szemlézve a CNN azt írja, hogy orosz szemszögből kritikus a helyzet: az ukránok sikeresen megvetették a lábukat Robotin térségében és erős tüzérségi és légi támogatással nyomulnak tovább dél felé, Tokmak városa irányába, miközben keletebbre egy másik irányból is masszív támadást indítottak Verbov felé. Az orosz források szerint az ukrán hadsereg a most látható offenzívában minden korábbinál több páncélost és harcjárművet vetett be, százas nagyságrendben.

Főkép forrása:
BBC/Reuters

További cikkek