Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Putyin most túllőtt a célon Prigozsin likvidálásával – a Wagner hadat üzent Moszkvának

10perc.hu
2023. 08. 24.
Putyin most túllőtt a célon Prigozsin likvidálásával – a Wagner hadat üzent Moszkvának

Wagner-konvojok indultak Oroszország felé az ukránok szerint, a belarusz különleges erők próbálják megakadályozni őket abban, hogy elérjék az orosz határt.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója rajta volt a tveri régióban lezuhant Embraer Legacy magánrepülőgépen - közölte még szerda este a Roszaviacija orosz légiügyi hatóság. Az MNT-Aero légitársaságra hivatkozó közleményük szerint a gépen háromfős személyzet és hét utas tartózkodott, köztük Prigozsin és a csoport parancsnoka, Dmitrij "Wagner" Utkin is.

Prigozsin és Utkin haláláról korábban Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja is bejelentést tett Wagner-tagokra hivatkozva, és ezt állította több, a katonai magánvállalattal kapcsolatba hozott Telegram-csatorna is. Szinte biztosra vehető, hogy Prigozsint az orosz elnök parancsára likvidálták, nem véletlen, hogy Vlagyimir Putyin még meg sem szólalt az ügyben.

Közben a két legfontosabb vezérét vesztett Wagner sem tétlenkedik. Több, a Wagner-csoporthoz köthető Telegram-csatorna szerint a 62 éves Prigozsint szállító gépet lelőtték. Az első információk szerint Prigozsin magángépét az orosz légvédelem lőhette le.


A gépen háromfős személyzet és hét utas tartózkodott, köztük Prigozsin és a csoport parancsnoka, Dmitrij "Wagner" Utkin    Fotó: X/Polina Ivanova


A Blikk szerint a zsoldossereghez közel álló csatornán azt írják, hogy ha a Prigozsin haláláról szóló híresztelések valóban igazak, megszervezik a második „Igazság Menetet”, és elindulnak Moszkva felé. A csoport szerint a Kreml intézte el, hogy Prigozsin repülője lezuhanjon. "Jobb lenne, ha életben lenne. A saját érdeketekben” – fenyegetőzik a csoport.

Meg nem nevezett belarusz forrásokra hivatkozva az ukrán Nemzeti Ellenállási Központ azt állítja, hogy a Wagner-zsoldoscsoport egyes alakulatai már meg is indultak Oroszország felé Jevgenyij Prigozsin halála után. A hírt egyelőre független forrásokból nem erősítették meg.


A Wagner-zsoldoscsoport egyes alakulatai már meg is indultak Oroszország felé    Fotó: BBC/Reuters


"A konvojok valószínűleg az orosz határ irányába tartanak, de a belarusz különleges erők megpróbálják megakadályozni őket” – írta a BBC nem sokkal a zsoldosvezér gépének lezuhanását követően. Közben Szentpéterváron sokasodnak a virágok a Wagner csoport főhadiszállásánál.

A fehérorosz hatóságok mindenesetre gyorsan léptek. A Visegrád 24 jelentése szerint Fehéroroszország megszüntette az internet forgalmat Tale falu környékén, ahol a Wagner csoport fő tábora helyezkedik el az országban – jelentette az X-en (a volt Twitteren) a hírügynökség.


Egyre több helyen gyászolják a Wagner alapítóját és vezérét     Fotó: X/Polina Ivanova


A Visegrád 24 szerint az internetet elvágó intézkedés arra utalhat, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és fehérorosz szövetségese, Aljakszandr Lukasenka elnök azt igyekeznek megakadályozni, hogy a Wagner egymástól elszakított részei kommunikálni tudjanak egymással és gyors együttes reagálásra szánják el magukat.

Arra is emlékeztetnek, az Egyesült Államok már két napja figyelmeztette egy minszki nagykövetségi közleményben az amerikai állampolgárokat, hogy ne utazzanak Fehéroroszországba, és az ott tartózkodók azonnal hagyják el az országot. Az amerikai hírszerzés előre rábukkanhatott pletykákra, hogy valami történni fog a Wagner háza táján – írja a Világgazdaság.

Főkép forrása:
BBC/Reuters

További cikkek