Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Titokzatos vevő vásárolja össze a Leopard tankokat, hogy Ukrajnának adja

10perc.hu
2023. 08. 10.
Titokzatos vevő vásárolja össze a Leopard tankokat, hogy Ukrajnának adja

Egy meg nem nevezett európai ország összesen eddig negyvenkilencet vett a harckocsikból Kijev számára.

Több tucat, egykor a belga hadsereget erősítő Leopard harckocsit vásárolt egy európai kormány Ukrajna számára a leszerelt tankokat korábban felvásárló és azokat most eladó cég vezérigazgatója szerint. Freddy Versluys, az OIP Land Systems vezérigazgatója a szerződés bizalmi záradékára hivatkozva azt nem árulta el, hogy melyik ország a vásárló, és azt sem, hogy azokat mennyiért adta tovább – írta a vg.hu.

A tankokat egyébként az OIP 37 ezer euróért (14,4 millió forint) vásárolta 2014-ben, míg a The Guardian úgy tudja, hogy egy jelentős német hadiipari cég volt a vásárló. Ez a Handelsblatt információi szerint a Rheinmetall lehet, amely felkészíti a páncélosokat az ukrajnai exportra.


A kérdéses Leopardokat utoljára az 1990-es években korszerűsítették, és fél éven belül érkezhetnek meg a frontra     Fotó: Telegram


Korábban az egykori belga harckocsik már nyilvános viták középpontjába kerültek, amikor a belga hadügyminiszter, Ludivine Dedonder azzal vádolta az OIP-ot, hogy óriási profittal kíván rajtuk túladni. Versluys azonban tagadja, hogy bárki kereste volna a belga kormánytól az ügyben. A vezérigazgató szerint az, hogy a tankokat eladták, jelzi, hogy azokért ő tisztességes piaci árat kért.

Ugyanakkor a cégvezető szerint a legfontosabb költség valószínűleg a tankok felújítása lesz, hiszen az mintegy egymillió euróba is kerülhet harckocsinként. A kérdéses Leopardokat utoljára az 1990-es években korszerűsítették, és Versluys szerint fél éven belül érkezhetnek meg a frontra.

Főkép forrása:
Telegram

További cikkek